Hronika

Ženi plaćao prostor, a porodici skupe telefone: “Demokrata” iz Brčkog optužen za zloupotrebu

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Edina Ražanice (45), predsjednika brčanskog udruženja “Centar demokratije”, zbog sumnje da je zloupotrebama budžetskih grantova, sebi i bliskim osobama pribavio imovinsku korist blizu četrdeset hiljada KM.

NOVAC , KONVERTIBILNE MARKE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tužilaštvo je saopštilo da je po okončanju još jedne antikorupcione istrage, koja se odnosi na zloupotrebe grantova iz budžeta Brčko distrikta BiH, Ražanica kao odgovorno lice u tom udruženju optužen za teži oblik zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo je zatražilo oduzimanje imovinske koristi od optuženog i svih lica kojima je pribavljena, u ukupnom iznosu od 39. 713 KM, kao i da mu se izrekne mjera zabrane vršenja dužnosti u udruženjima građana i fondacijama na period od najmanje pet godina.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom u Brčkom, Ražanici se stavlja na teret da je u periodu od 2017. do 2020. godine, postupajući u svojstvu odgovornog lica ovlaštenog za raspolaganje novčanim sredstvima udruženja i zaduženog za osiguranje zakonitosti rada, sredstva iz budžetskih grantova dodijeljena za rad udruženja trošio u svoju i u korist trećih lica. 

Sumnja se da je, iako je bio dužan da raspolaže i upravlja imovinom udruženja s dužnom pažnjom, na odgovoran i zakonit način, u najboljem interesu udruženja, iskoristio položaj tako što je protivno ciljevima udruženja trećim licima plaćao ugovore o djelu, odnosno usluge koje nisu izvršene, plaćao zakupninu supruzi za prostor koji uopšte nije služio potrebama udruženja i članovima porodice dao na korištenje skupocjene telefonske uređaje plaćene sredstvima udruženja.

Pročitajte još

Kako se navodi u optužnici, nakon što je na račun udruženja po odlukama Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade i gradonačelnika Brčko distrikta BiH isplaćen ukupan iznos od 65.500 KM na ime grantova namijenjenih za rad udruženja, svjestan da korištenjem novčanih sredstava protivno ciljevima udruženja pribavlja sebi i drugima imovinsku korist, što je i htio, on je iskoristio svoj položaj zloupotrijebivši ukupno 39. 713,00 KM.

Pred Osnovnim sudom, Tužilaštvo je kako navode, optužilo Ražanicu za teži oblik krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, kojim je pribavljena imovinska korist preko 10 hiljada KM.

Tužilaštvo je ujedno predložilo sudu da optuženom izrekne mjeru sigurnosti zabrane vršenja dužnosti odgovorne osobe u udruženjima građana i fondacijama u trajanju od najmanje pet godina od dana pravosnažnosti presude. Takođe, prijedlog ovog tužilaštva je i da se od optuženog oduzme imovinska korist u iznosu od 1.755,00 KM, kao i od osoba kojima je pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to: od  A. M. iznos od 7.000 KM, od K. B. iznos od 3.000 KM, od S. D. iznos od 3.500 KM, od R. R. iznos od 16.500 KM, od Š. S. iznos od 1.229 KM, od M. R. iznos od 1.229 KM i od S. Z. iznos od 5.500 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu