Svijet

ŽESTOKA KRITIKA "Fejsbuk bi Hitleru dao da objavljuje oglase koji targetiraju Jevreje"

Saša Baron Koen je u četvrtak osuo žestoku paljbu po Marku Zakerbergu, izvršnom direktoru “Fejsbuka”, rekavši da bi, da je njegova društvena mreža postojala tokom 1930-ih, Zakerberg dozvolio Hitleru da objavljuje oglase koji targetiraju Jevreje.

ŽESTOKA KRITIKA "Fejsbuk bi Hitleru dao da objavljuje oglase koji targetiraju Jevreje"
FOTO: TANJUG/AP/RAS SRBIJA

Britanski glumac i komičar kritikovao je i čelnike drugih tehnoloških giganata “Gugla” i “Tvitera” jer su se ponašali kao “najveća propagandna mašina u istoriji” za grupe koje šire mržnju, istovremeno dozvoljavajući lažnim vijestima da preuzmu primat od pravih vijesti. prenosi Dejli mejl.

Koen je rekao da njihove stranice društvenih medija i pretraživači olakšavaju širenje mržnje i nasilja koji su doveli do “velikog talasa” zločina iz mržnje i porasta “smrtonosnih napada na vjerske i etničke manjine”.

Svu ovu mržnju i nasilje omogućava nekolicina internet kompanija koje predstavljaju najveću propagandnu mašinu u istoriji – rekao je glumac, zvijezda filma “Borat” tokom svog obraćanja pred Ligom protiv klevete (ADL) u Njujorku u četvrtak.

ADL je jedna od najstarijih i najuticajnijih američkih grupa aktivista za borbu protiv mržnje.

Koen je posebno kritikovao Zakerberga i pet drugih tehnoloških rukovodilaca koje je on kolektivno nazvao “Silicijumskom šestorkom” – grupom koja uključuje izvršnog direktora “Gugla” Sundara Pičaija, zatim suosnivače te kompanije Larija Pejdža i Sergeja Brina, izvršnu direktorku “Jutjuba” Suzan Vojčiki i šefa Tvitera Džeka Dorsija.

– Silicijumska šestorka – svi milijarderi, svi Amerikanci – više im je stalo da povećaju cijenu dionica nego da štite demokratiju. Ovo je ideološki imperijalizam – šest neizabranih pojedinaca u Silikonskoj dolini nameću svoju viziju ostatku svijeta, nisu odgovorni nijednoj vladi i ponašaju se kao da su iznad dosega zakona. Kao da živimo u Rimskom carstvu, a Mark Zakerberg je Cezar. To bi barem objasnilo njegovu frizuru – rekao je Koen i našalio se.

Komičar je rekao da su “Fejsbuk” i “Gugl” odbili da zabrane stranice i naloge koji negiraju Holokaust.

– Zakerberg je rekao da smatra postove koji negiraju holokaust “duboko uvredljivim”, ali nije mislio da ih Fejsbuk treba skinuti, jer , kako je rekao: “mislim da postoje stvari koje ljudi pogrešno shvataju“. U ovom trenutku na Fejsbuku još postoje demantiji holokausta, a Gugl vas i dalje vodi na najužasnija mjesta gdje negiraju holokaust. Jedan od čelnika Gugla jednom mi je nevjerovatno rekao da ove veb lokacije samo pokazuju „obje strane“ problema. To je ludilo – zaključio je Koen, prenosi Blic.