Društvo

ŽIVI FOSILI U BARAMA I MOČVARAMA, POJAVE SE, PA UGINU Nađeni rakovi stariji od dinosaurusa

Specijalni rezervat prirode Zasavica nadaleko je poznat kao mjesto u kom žive specifične biljne i životinjske vrste.

ŽIVI FOSILI U BARAMA I MOČVARAMA, POJAVE SE, PA UGINU Nađeni rakovi stariji od dinosaurusa
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

U prilog tome ide i ovogodišnje otkriće biologa koji su na ovdašnjem području pronašli primitivne rakove, koji pripadaju grupi živih fosila koji potiče iz gornjeg kambrijuma prije oko 500 miliona godina, piše RINA.

– Specifičnost ovih vrsta jeste što za najviše pet dana ona se pojavi, pari se, zatim se razmnoži položi jaja i ugine. Jaja koja ženka izbaci mogu da borave preko pedeset godina u vodi i pijesku i da čekaju povoljan trenutak da se ponovo pojave, i zbog toga imamo jako malo podataka o ovim vrstama, jer je njihov životni vijek jako kratak. Ali zbog toga ih mi možemo nazvati i živim fosilima – rekao je za RINU Mihailo Marković, biolog Specijalnog rezervata Zasavica.

Ovim pronalaskom biologa Specijalnog rezervata “Zasavica”, kompletirana  je priča o “živim fosilima” na ovom prostoru. Primitivni rakovi nađeni su u lokvi na šumskom putu u mulju i to je njihovo prirodno stanište.

– Smatra se da su njihovi preci živjeli oko dvije stotine miliona godina prije nego što su se pojavile prve ribe i dinosaursi. Zahvaljujući fosilima iz gornjeg kambrijuma, danas se dosta zna o evoluciji ove zanimljive i retke grupe rakova. Nalaz ovog račića na Zasavici je novi za Srbiju i nova vrsta za rezervat – rekao je Marković.

Specijalni rezervat prirode Zasavica stavljen je pod zaštitu države 1977. godine kao prirodno dobro prve kategorije od izuzetnog značaja. Kroz ovaj rezervat teče rijeka Zasavica, potok Batar, kanali Jovac i Prekopac i postoji veza sa rijekom Savom i zato je ona idelano stanište za ijetke rible i ostale vodene vrste, piše Telegraf.