Kultura

ŽIVOPISNO SLIKARSKO LJETO Kolonije i izložbe vraćaju umjetnicima stari status

U lijevčanskim opštinama Srpcu, Gradiški i Laktašima ljetos je organizovano nekoliko slikarskih kolonija i izložbi. Poslije normalizacije epidemiološke situacije slikari su se dohvatili kistova, boje i platna i iskazali svoje umjetničke ideje.

ŽIVOPISNO SLIKARSKO LJETO Kolonije i izložbe vraćaju umjetnicima stari status
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Izložbom, na kojoj je predstavljeno više od 50 slika, u Srpcu je okončan 38. saziv likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac”.

Ove godine učestvovalo je 14 akademskih slikara iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, FBiH i Republike Srpske. Srpčani su ovogodišnjom kolonijom obogatili fundus od 650 vrijednih slikarskih djela u različitim tehnikama.

Škola slikanja

Sekretar kolonije Stevan Umljenović naglašava da je istovremeno održana i mala škola slikanja, u kojoj je učestvovalo 12 likovnih talenata iz Srpca.

– Svaki slikar je kroz poetiku likovnog iskaza svojim radovima donio originalne sadržaje. Oni će oku svakog posmatrača predstaviti liepote Bardače i Lijevča – kaže Aleksandar Grandić, umjetnički rukovodilac kolonije “Srbac – Bardača”.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Jelena Vušurović sa Cetinja, koja treći put učestvuje na bardačkoj koloniji, uradila je sedam slika.

– Upravo ta brojka potvrđuje energiju koju ovdje imam. Bardača je moja umjetnička opsesija – rekla je Jelena.

Izložbe radova sa ovogodišnjeg saziva biće organizovane i u drugim, susjednim opštinama.

Učesnici kolonije

Učesnici srbačke kolonije su Vesna Antonić, Biljana Novković, Marija Knežević i Bisenija Tereščenko iz Beograda, Paša Gicić iz Novog Pazara, Jelena Vušurović sa Cetinja, Milan Todić iz Ljubljane, Zdravko Mirčeta iz Stokholma, Hasan Bekanović iz Velike Kladuše, Marin Milutinović, Milan Stijak i Zdravko Krulj iz Banjaluke, Mladen Stajčić iz Gradiške i Boris Eremić iz Prijedora.

U Gradiški, prvenstveno “Kulturnom centru” i “Zavičajnom muzeju”, organizovano je nekoliko kolonija i izložbi. U toku je postavka crteža Milića od Mačve iz privatne kolekcije Dušanke Homen. Izložbu su otvorile princeza Jelisaveta Karađorđević i Maja Gojković, ministar prosvjete i kulture Srbije.

Likovni pečat gradu na Savi dala je i izložba radova na papiru “Amate iz Ksalitle”, koju su organizovali “Kulturni centar” i meksička ambasada u Srbiji.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Kolekcija od 27 slika iz Ksalitle, meksičke države Gerero, sačinjenih na papiru amate, čini dio umjetničke kolekcije Ambasade Meksika u Srbiji. U Gradiški je održan dvodnevni Atelje na otvorenom, u čast doktora Borislava Šokčevića, koji je, osim stalnog zanimanja, bio veoma nadaren grafičar.

Novac od prodaje slika, izloženih u “Zavičajnom muzeju” biće utrošen za izradu biste Vasi Vidoviću, značajnoj ličnosti gradiške istorije. Učestvovalo je 17 slikara iz Gradiške i Banjaluke, a naslikano je 20 slika.

Ova ustanova priredila je i veoma posjećenu izložbu ,,Peter Handke”, u čast književnog nobelovca i osvjedočenog prijatelja srpskog naroda. Slikarski mozaik iz Lijevča upotpunjuje 13. Salon strip u Galeriji „Centra za kulturu i obrazovanje“ Laktaši.

Učesnici su bili Zdravko Cvjetković, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Bojan Jokanović, Boro Maljenović, Zdravko Knežević, Aleksa Gajić, Nenad Cvjetičanin, Igor Marilović, Aleksandar Marković i Slaven Vuković.

Plodno slikarsko tlo

Slikar Milovan Čikić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Gradiška, smatra da je Lijevče, zajedno sa obližnjom Kozarom i Motajicom, plodno tlo za slikare.

– Ovdje je priroda izdašna u pružanju motiva, a svaka generacija beskrajno talentovana. Zato imamo brojne slikare čiji radovi prevazilaze lokalne okvire – kazao je Čikić.

Prihvati notifikacije