Kultura

Zlatni pečat uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću

Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću danas je uručen Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke.

Zlatni pečat uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću
FOTO TANJA VALIĆ/TANJUG

Tačno na dan kada Jugoslavenska kinoteka slavi 69. rođendan njen direktor Jugoslav Pantelić uručio je vrijedno priznanje slavnim glumcima.

Pozdravljena dugim, frenetičnim aplauzom okupljenih Mirjana Karanović je naglasila da nikada nije mislila da će postati filmska glumica, uprkos svojim najluđim snovima.

Kada sam upisala Akademiju dogodilo mi se nešto jako važno za svakog glumca. Osim ozbiljnog rada i talenta, treba imati i sreće i prepoznati tu sreću. Moja sreća se zvala Goran Marković, koji me je vidio tada kako se vrzmam po hodnicima Akademije. Nazvao je reditelja Srđana Karanovića koji je bio moj prvi vodič, prvi učitelj kroz sve što je kasnije postala moja karijera. Ono najvažnije sam naučila od njega. Uloga Petrije je postavila kriterijum za sve što sam kasnije radila – navela je ona.

Prema njenim riječima, sve što se kasnije dešavalo bile su sjajne lekcije koje je dobijala od sjajnih reditelja kao što su Živojin Pavlović, Saša Petrović, Goran Paskaljević, Goran Marković…

– Od 2000. godine u moj život su ušle veoma značajne rediteljke Andreja Štaka i Jasmila Žbanić. Njih dvije su me ohrabrile i inspirisale da ispričam neke svoje priče preko filma. Moj veliki učitelj je bio i Emir Kusturica. Lekcije koje sam dobila od njega nisu samo bile lekcije iz glume. Učio me je različitim stvarima i vještinama – kazala je Karanovićeva.

Ona napominje da se tokom karijere oslanjala na partnere.

– Zahvaljujem se Mikiju Manojloviću, Draganu Nikoliću, Marku Nikoliću, Voji Brajoviću… Moja velika podrška je Snežana Penev, producentkinja sa kojom sada radim. Njoj sam beskrajno zahvalna što sam i dalje tu. Iduće godine će biti 40 godina od kako se bavim glumom, ali vjerujem da ima još prostora u kojem ću da ispisujem svoju biografiju. Ova nagrada me je zaista učinila ponosnom – rekla je Mirjana Karanović.

Bogdan Diklić, koji je takođe nagrađen frenetičnim aplauzom u sali Jugoslovenske kinoteke, kaže da ga čini jako radosnim što trenutak u kojem su se dodjeljuje važna nagrada može da podijeli sa svim ljudima sa kojima je radio do sada.

– Kada se sjetim sa kim sam sve bio partner na filmu, pomislim da ni ja nisam toliko loš. Radujem se što je Jugoslovenska kinoteka zapečatila moju karijeru. Zahvaljujem se svima koji su tome doprinijeli. Sve ono što sam igrao na filmu neko je napisao, neko je režirao, neko je pravio scenografiju, neko me je snimao, neko je vukao tu kameru po faru… Logično je da ovo pripada svim tim ljudima. Ne mogu ovakvu nagradu sam da dobijem. Ovo je meni povjereno na čuvanje i ja ću nagradu ponijeti kući i staviti nje na neko vidno mjesto da bi se pravio važan kada neko dođe, ali ću cijelog života biti zahvalan ljudima koji su doprinijeli ovakvom uspjehu – kazao je Diklić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije