Politika

ZLOČIN BEZ KAZNE Od „Dobrovoljačke“ prošle 32 godine, još niko nije odgovarao za ubistva vojnika JNA

Služenjem parastosa u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu počelo je obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

sjećanje na dorovoljačku ulicu , parastos
FOTO: SRNA

Tu je, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. poginulo i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA.

Obilježavanju su prisustvovaali članovi porodica stradalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predstavnici Srpske u institucijama BiH.

Slučaj “Dobrovoljačka”, kako se kolokvijalno naziva zločin paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamista nad pripadnicima JNA u Sarajevu maja 1992. godine, široj javnosti i poslije 32 godina predstavlja nepoznanicu, a ovaj predmet još nije dobio sudski epilog.

CJB Istočno Sarajevo 2005. godine podnio je krivičnu prijavu protiv 15 lica osumnjičenih za ovaj zločin, ali je Tužilaštvo BiH tek u novembru 2007. godine pokrenulo istragu.

sjećanje na dorovoljačku ulicu , parastos
FOTO: SRNA

Romano obustavio istragu

Međutim, međunarodni tužilac u BiH Džud Romano donio je u januaru 2012. godine odluku o obustavljanju istrage.

Pravosuđe Srbije za zločin u Dobrovoljačkoj ulici teretilo je i preminulog generala tzv. Armije BiH Jovana Divjaka, koji je bio uhapšen u Austriji 2011. godine po osnovu potjernice iz Srbije, ali je austrijski sud tada odbio da ga izruči Srbiji.

Pred Sudom BiH za strijeljanje osam pripadnika JNA u Velikom parku vođen je postupak protiv komandanta Specijalne jedinice MUP RBiH Dragana Vikića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusufa Pušine, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, ali je Sud BiH 21. aprila 2022. godine donio oslobađajuću presudu za sve optužene u ovom procesu.

Dobrovoljačka ulica, kombi
FOTO: RTRS/YOU TUBE/SCREENSHOT

Ponovo otvorena istraga

Tužilaštvo BiH 20. novembra 2018. godine donijelo je naredbu o ponovnom otvaranju istrage u predmetu “Dobrovoljačka” i Sud BiH je u maju 2022. godine potvrdio optužnicu protiv 10 lica, među kojima je i Ejup Ganić, kao član Predsjedništva RBiH, koja ih tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

Sud BiH je u decembru 2022. godine potvrdio optužnicu za ovaj zločin i protiv Kerima Lučarevića.

Egić: Uvijek ćemo se sjećati

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je, povodom obilježavanja 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici, da za taj zločin niko nije odgovarao, da je odnos vlasti u FBiH prema Srbima nedopustiv, te da Srbi moraju odavati počast svojim žrtvama, sjećati ih se i govoriti istinu o sukobima iz proteklog rata.

-Mi ćemo to uvijek raditi. Danas smo došli da odamo pomen nevino nastradalim vojnicima i oficirima Jugoslovenske narodne armije (JNA) –  rekao je Egić prije parastosa u crkvi u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu.

On je podsjetio da je JNA u to vrijeme bila jedina legitimna vojna sila na teritoriji BiH, te da se zločin u Dobrovoljačkoj dogodio 2. i 3. maja, iako je 26. aprila u Skoplju postignut sporazum o mirnom povlačenju Vojske JNA sa teritorije BiH.

danijel egić
FOTO: SRNA

-To govori o moralu, o već pripremljenim stvarima koje su bile neizbježne od tadašnjih muslimanskih snaga, to su „Zelene beretke“, Teritorijalna odbrana i ko zna koliko je bilo paravojnih formacija. Uprkos postignutom dogovoru, Dom JNA je napadnut 2. i 3. maja i tad su već počele prve žrtve, prije toga nekoliko dana, 22. aprila vojnici koji su ostali u kvaru u vojnom transporteru su izvučeni, ubijeni i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu nađeni. Trećeg maja, kada se po dogovoru vojna kolona povlačila, napadnuta je i opet su počinjeni strašni zločini – naveo je Egić.

Pročitajte još

On je ukazao da sve to govori o odnosu tadašnjih muslimanskih vlasti prema svemu što je bilo srpsko, prema svemu što je predstavljalo simbol Jugoslavije i Srba na ovim prostorima.

-Jedne žrtve su glorifikovane, druge se ne priznaju kao žrtve. Nažalost, ponovićemo po ko zna koji put da niko za to nije odgovarao, jedna optužnica je pala, evo u 2022. godini ponovo je Sud BiH pokrenuo tužbu, ni od ovoga ne očekujemo ništa. Odnos, pogotovo vlasti u FBiH prema Srbima, prema srpskim žrtvama je nedopustiv, stoga mi moramo svojim žrtvama odavati pomen, pričati o tim sukobima, govoriti istinu i mi ćemo to uvijek raditi – rekao je Egić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu