Digitalna Srpska

ZLOUPOTREBA SOFTVERA Kriminalci klonirali glas direktora banke i ukrali 35 miliona dolara

Sudski dokumenti koje je objavio Forbes otkrivaju da je 2020. godine u Dubaiju na prevaru opljačkana banka, koja je izgubila milionski iznos.

ZLOUPOTREBA SOFTVERA Kriminalci klonirali glas direktora banke i ukrali 35 miliona dolara
FOTO: EASYASMR/YOUTUBE/SCREENSHOT

Menadžer banke je dobio poziv “direktora” kojeg dobro poznaje, a on je tvrdio da kompanija treba obaviti akviziciju te da je potrebno da banka odobri transfer novca u iznosu od 35 miliona dolara. Menadžer banke je čak dobio mailove od direktora i advokata odgovornog za dogovor.

Sve se činilo u redu tako da je menadžer banke obavio transfer novca. No, uslijedio je šok, jer se ispostavilo da se radi o velikoj prevari. Kriminalci su iskoristiti tehnologiju za “kloniranje” glasa direktora kompanije.

Ovo je drugi put da su kriminalci koristili ovaj alat za prevaru i laku zaradu. Prvi incident se dogodio 2019. godine, a kriminalci su tada klonirali glas direktora britanske energetske firme. To je rezultiralo ilegalnim transferom 243.000 dolara mađarskom dobavljaču.

– Audio i vizuelne prevare predstavljaju fascinantan razvoj tehnologije 21. vijeka, ali su nevjerovatno opasne, te predstavljaju ogromnu prijetnju za podatke, novac i biznise – izjavio je Jake Moore, ekspert za sajber bezbjednost u kompaniji ESET, prenosi b92.

Prihvati notifikacije