Društvo

"Zloupotrijebio položaj" Vlada RS podnijela KRIVIČNU PRIJAVU protiv Aleksandra Zolaka

Vlade Republike Srpske uputila je danas krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zbog krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 315. Krivičnog zakonika RS.

"Zloupotrijebio položaj" Vlada RS podnijela KRIVIČNU PRIJAVU protiv Aleksandra Zolaka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U prijavi se, između ostalog, navodi da prijavljeni Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, već duži vremenski period, počev od 24. septembra 2021. godine, u kontinuitetu koristi svaku priliku, uključujući medijski nastup na teritoriji Srpske i BiH, kako bi iznosio netačne, dvosmislene i neprovjerene informacije. Iznosio je i informacije koje su suprotne činjeničnom stanju utvrđenom od strane stručnih institucija, a u vezi sa upotrebom kiseonika u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, u smislu da se umjesto kiseonika koji ima medicinska svojstva za liječenje pacijenata koristi industrijski kiseonik – saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Pročitajte još

Iz Vlade RS poručuju da je Zolak iznosio ove neistine, iako je Vlada Republike Srpske odmah nakon pojavljivanja u javnosti pomenutih dezinformacija, angažovala referentnu laboratoriju iz Srbije.

– Ta laboratorija je izvršila uzorkovanje kiseonika koji se koristi u medicinskim ustanovama u UKC Banjaluka i bolnici u Prijedoru. Rezultati analize i ispitivanja jasno su pokazali da se u obje zdravstvene ustanove koristi kiseonik koji ispunjava sve propisane uslove za liječenje pacijenata i čak da ima veći procenat medicinskih karakteristika i svojstava od onih koji su standard u farmakologiji i medicini – navodi se u saopštenju.

Prihvati notifikacije