Hronika

Zloupotreba novca iz Fonda za prevenciju raka dojke: Nastavljeno ponovljeno suđenje Katarini Rebrači

U Višem sudu Beogradu danas je nastavljeno ponovljeno suđenje Katarini Rebrači i njenim saradnicama, povodom optužbi za zloupotrebu svedstava iz Fonda za prevenciju raka dojke.

Zloupotreba novca iz Fonda za prevenciju raka dojke: Nastavljeno ponovljeno suđenje Katarini Rebrači
FOTO: PREDRAG DEDIJER / RAS SRBIJA

Suđenje Rebrači i ostalima je u septembru 2020. godine krenulo ispočetka, uvodim izlaganjima tužilaštva i odbrane, kada su se izjasnile da nisu krive.

Na današnjem suđenju, kako je potvrđeno, optužene su završile izlaganje svoje odbrane, a sljedeće, suđenju kojeje zakazano za 18. oktobar trebalo bi da počne dokazni postupak.

Rebrači i njenim saradnicama suđenje se ponavlja po odluci Apelacionog suda koji je naložio se otklone sve bitne povrede krivičnog postupka i nelogičnosti iz ukinute presude, kojom su je Rebrača i njene saradnice bile osuđene na po godinu dana zatvora.

Rebrača je optužena da je od 2. juna 2006. godine do 9. marta 2010. godine, u Beogradu, kao direktor Dobrotvornog fonda “Katarina Rebrača”, u koji su donatori uplaćivali sredstva neophodna za prevenciju raka dojke, pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist više od 22.5 miliona dinara.

U tome su joj, prema optužbi, pomogle Mirjana Hristić iz Agencije “Mima art” i Sladana Mironija iz Agencije „Top image”, kojima će se suđenje takođe ponoviti.

Rebrača je, kako se sumnja, sa računa Fonda vršila plaćanje avio karata, hotela “Hyatt”, telefonskih računa .

Sredstva su na račune Dobrotvornog fonda “Katarina Rebrača” uplatili donatori radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke, uglavnom, preko uplatnica “Infostana”.

Optužene se terete za krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postupak protiv njih je pokrenut u aprilu 2010. godine hapšenjem Rebrače, koja je u pritvoru bila do oktobra te godine, nakon čega je puštena da se brani sa slobode.

Fond je osnovala u maju 2006. godine.

Prihvati notifikacije