Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZMIJANJSKI PARK KOD POZORIŠTA Ideja putopisca Roberta Dacešina za novi sadržaj u gradu

Banjaluka
Autor:

Foto: Robert Dacešin/ Facebook

Zelena površina između Narodnog pozorišta Srpske i Banskog dvora mogla bi postati Zmijanjski park, koji će na zanimljiv način promovisati plavi vez sa Manjače.

Idejno rješenje po kom bi staze u ovom parku bile popločane kamenim kockama sa motivima Zmijanjskog veza uradio je mladi putopisac Robert Dacešin zajedno sa arhitektom Nikolom Brkovićem, a po uzoru na ukrašene trotoare koje je viđao u Portugalu. Prijedlog će predočiti i nadležnima u Gradskoj upravi.

– Kao jedina UNESCO zaštićena baština grada, smatramo da je Zmijanski vez nedovoljno ispromovisan, te smo odlučili da ga predstavimo na ovaj način. Vodili smo se tim da ne diramo samu veličinu parka, kao ni postojeću živu ogradu, i da uz mali budžet pokušamo kreirati nešto novo i zanimljivo. Na ovaj način, dajemo našem gradu jedan skroz novi turistički objekat i mjesto na koje sa ponosom možemo dovesti svakoga ko nas posjeti – pojasnio je Dacešin, bloger, magistar ekonomije, teniski sudija i digitalni marketar koji je sa nepunih trideset godina već obišao oko 240 gradova svijeta na pet kontinenata.

Foto: Robert Dacešin/ Facebook

Njegovu zamisao ranije je podržao predsjednik Skupštine grada Zoran Talić uz poruku da je Zmijanjski vez kao jedan od simbola Banjaluke potrebno učniti još vidljivijim. O narednim koracima kako ova ideja da zaživi i to baš na ovoj lokaciji, kako saznajemo, tek bi trebalo da bude razmatrano sa nadležnima.

Dacešin naglašava da bi odlično bilo kada bi više ulica u gradu dobilo ovakav pečat, kao na primer Šolajina ulica koje se trenutno sanira. Ovaj mladi putopisac sa bogatim životnim iskustvom, ima mnoštvo zanimljivih ideja, koje bi se mogle primeniti za unapređenje turističke ponude Banjaluke. On je pre dve godine do tančina prezentovao čak 22 sjajna načina kako, sa malo ulaganja, poboljšati turizam u gradu, što su i brojni sugrađani pohvalili.

Posao nastao iz hobija

Robert Dacešin je obišao preko četrdeset zemalja svijeta i samostalno naučio pet jezika. Svoj hobi je pomoću društvenih mreža pretvorio u posao kroz putopisni blog “RIO priče sa putovanja”. Blog je dobio naziv po gradu Riju, koji je bio Robertova velika putnička želja, koju je uspio ostvariti. Iz ljubavi prema ovom gradu i zemljama Južne Amerike nastala je i njegova knjiga “Pisma iz Južne Amerike” koju je nedavno promovisao.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO