Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zmijanjski vez u Etnografskom muzeju u Sofiji: Prioritet očuvanje kulturnog nasljeđa Srpske

Kultura
Autor:

Foto: Vlada RS/RAS Srbija

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković razgovarala je danas sa direktorom Uneskovog Centra za očuvanje nematerijalnog nasljeđa za područje Jugoistočne Evrope Irenom Todorovom u okviru gostovanja izložbe „Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe” u Etnografskom muzeju u Sofiji.

Razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima na polju očuvanja nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske, kao i o projektima koji su u toku i budućim planovima.

– Namjera Republike Srpske je da u što skorijem periodu na UNESCO liste upiše još tri elementa,  Nevesinjsku olimpijadu, Osaćanski jezik i Tradicionalni uzgoj konja lipicanera – kaže Tanja Đaković.

Ona je zahvalila Uneskovom Centru na dosadašnjoj podršci i saradnji.

Direktor Centra za očuvanje nematerijalnog nasljeđa za područje Jugoistočne Evrope Irena Todorova izrazila je spremnost da i u budućem periodu pruža podršku na svim aktivnostima koje doprinose očuvanju nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

U znak zahvalnosti za pomoć u realizaciji izložbe u Bugarskoj, Đakovićeva je Todorovoj uručila uramljen primjerak Zmijanjskog veza, kao prvog elementa nematerijalne baštine upisanog na Uneskovu listu.

Sastanku su prisustvovali direktor Etnografskog muzeja u Sofiji Petko Hristov i načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Milica Kotur.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO