Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZNAČAJNO PRIZNANJE ZA “DASKE” Predstava “Čekaonica za bolje sutra” nagrađena na prvom gostovanju

Kultura
Autor:

Foto: Daske

Dramski studio „Daske“ iz Laktaša, nagrađen je na međunarodnom festivalu Niški UrbanFest, koji okuplja pozorišne predstave u dvije selekcije, profesionalnoj i amaterskoj, već petnaest godina.

– Mi smo, naravno, nastupali u selekciji amaterskih pozorišta, a pored nas u konkurenciji su se našli Beograd, Kragujevac i domaćini nišlije. Igranje je prošlo sjajno. Kada sam se na početku procesa odlučio da postavljam „Čekaonicu za bolje sutra“ znao sam da bilo gdje na svijetu da je odigramo imaće istu poruku i intenzitet emocija. Jer, bez obzira ko smo, čime se bavimo, čekanje nam je svima zajedničko – rekao je glumac i režiser Ognjen Todorović.

UrbanFest je specifičan po tome što ima i žiri sastavljen od učesnika Festivala. Njihov zadatak je da nominuju predstave i glumce, dok stručni žiri preuzima odgovornost da od nominovanih izabere pobjednike u određenoj selekciji.

Foto: Daske

– Mi smo imali čast da u jakoj konkurenciji uberemo jednu nagradu i jednu nominaciju. Naime, Bojana Radić koja u predstavi tumači lik penzionerke Vere, nominovana je u top tri za najbolju žensku ulogu, dok je Stefan Balaban koji u predstavi igra lik hipohondra Vedrana osvojio nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu. To je uistinu veliko ostvarenje za Stefana i njegovog Vedrana, jer je nastup na UrbanFestu bilo drugo izvođenje (prva repriza) „Čekaonice“, a u isto vrijeme druga nagrada za ovog lika – objasnio je.

Todorović se ovom prilikom okušao u ulozi glumca, a kako kaže, to igranje mu je bilo posebno drago.

– Poslije pet godina ponovo sam se našao na sceni sa svojim prijateljima i kolegama sa kojima sam počeo sitnim, amaterskim koracima da gazim ka profesionalnoj karijeri. Konkurencija je bila izuzetno jaka, ali smo svi u ekipi vjerovali u nas – rekao je on.

Kako ovaj mladi režiser kaže, značaj festivala u regionu je ta što predstavljaju mjesto gdje pozorišta dolaze sa različitih strana i tako dobijaju priliku da odmjere snage, pokažu šta znaju, koliko se dobro kotiraju, na koji način rade, te kojim se temama bave. To im daje prostora de se uporede, sazriju, nauče.

– „Daske“ imaju određenu reputaciju kada su u pitanju regionalna takmičenja i festivali. Posljednjih godina često nas zovu na preporuku, mimo bilo kakve selekcije, jer smo mi i naš festival postali neizostavna ruta na mapi brojinih stecišta pozorišne umjetnosti. Istina, u Nišu smo prvi put, ali smo svakako ostavili dobar utisak, razmijenili iskustva i zakazali ponovni susret sa nišlijama iduće godine. A kako običaji nalažu, red bi bio da iduće godine Niš ugostimo na našem Internacionalnom festivalu i tako istom mjerom uzvratimo sjajno gostoprimstvo – objasnio je Todorović.

Foto: Daske

„Daske“ su rezervisale jesen za početak nove sezone. Očekuju ih brojna gostovanja kako male grupe, tako i veterana. Cilj i želja im je da uspostave repertoar u Laktašima, kako bi publiku navikli da je određeni dan u Laktašima rezervisan za pozorišnu umjetnost.

– Prvo čime se možemo pohvaliti u narednom periodu jeste učestvovanje na Fesivalu omladinskih pozorišta RS u Derventi u drugoj polovini oktobra mjeseca. Do tada, očekuje nas predan rad i borba širenje ljubavi prema pozorišnoj umjetnosti – dodaje on.

Predstava postavila filozofska pitanja

“Čekaonica za bolje sutra” je predstava koja postavlja ozbiljna filozofska pitanja, bavi se temom prolaznosti života i uzaludnog čekanja nečeg boljeg, ljepšeg i ugodnijeg. Kako kaže sam lik iz predstave “žudimo za životom dok ga živimo”.

Koliko zapravo poznajemo ljude oko nas, one s kojima dijelimo postelju ili one koje svakodnevno vidimo na televiziji? Šta nam je zajedničko? Živimo li život ili nešto neprestano čekamo? Šta se dešava kada ono nešto “dođe”? Da li obećava sreću? “Čekaonica” uči da ono naizgled lijepo umije da otruje, a ono otrovno da pomogne. Život je put, put je sudbina, sudbina je ništa, ništa je najopasnije od svega.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO