Društvo

“ZNATE LI DA IMA DJECE NA RESPIRATORIMA?” Otvoreno pismo Čaviću zbog mjera prema dužnicima "Elektrokrajine"

Predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Gradiška, Dragoslav Šinik, na svom Fejsbuk profilu uputio je otvoreno pismo Draganu Čaviću, v.d. direktora Elektrokrajine, a povodom aktivnosti “nulte tolerancije” prema dužnicima, koju ovo preduzeće sprovodi.

“ZNATE LI DA IMA DJECE NA RESPIRATORIMA?” Otvoreno pismo Čaviću zbog mjera prema dužnicima "Elektrokrajine"
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

O Šiniku je pisao cijeli region, kada je od srca pomogao migrantima koji su mu provalili u vikendicu, nahranio ih i kupio im lijekove.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani, volio bih da vam ovo mogu sve reći u oči, ali se nadam da će te bar pročitati.

Na osnovu vaše odluke o nultoj stopi tolerancije, u utorak 28. maja, po vašem naređenju su isključeni zbog duga i nekoliko domaćinstava u kojima žive i članovi našeg udruženja, djeca sa mentalnom retardacijom i članovi njihovih porodica.

Tačno je da smo mi “oni od 5 odsto”, kako nas vi nazivate, mi koji smo imali medijacije i reprograme, mi koji se borimo sa našom djecom da im pomognemo koliko više možemo.

Žalosno je što ste prvo našim porodicama struju isključili, ali vi ste ti koji imate pravo na to, ali vas moram upoznati na sljedeće.

Da li znate da mi imamo djece prikopčane na respiratore, kiseonik, inhalatore…..?

– Da li znate da naša djeca imaju braće i sestre, nezaposlene majke, a u mnogim slučajevima i očeve?

Pišete u dopisu da će te nakon isključenja razmotriti svačiju našu molbu pojedinačno?

– Znate li da će do tada možda za nekoga biti kasno?

OTVORENO PISMO MENE,PREDSJEDNIKA UDRUŽENJA ZA POMOĆ MENTALNO NEDOVOLJNO RAZVIJENIM LICIMA GRADIŠKA REPUBLIKA…

Posted by Dragoslav Sinik on Saturday, June 1, 2019

Zašto prije isključenja niste kontaktirali javnu ustanovu Centar za socijalni rad i pitali da li na adresama gdje ste poslali radnike da vrše isključenja ima socijalnih kategorija kojima možda život ovisi o toj struji?

Niste Dragane, niste…. Zahvaljujući humanim pojedincima, svim porodicama koji pripadaju našem udruženju je uključena struja, nakon što smo uplatili dugovanja. Vašoj porodici želim svu sreću ovog svijeta i da nikada niko vaš ne bude na mom mjestu prisiljen da vam ovo piše. Ako imate u sebi nešto što se zove “ljudstvo” drugi put uključite taj dio pa prvo razmislite kome svoje radnike na štenderde šaljete.

Da ne bi bilo zabune, ja ovo ne pišem zbog politike, znajte da na zidu pored ikone držim sliku Milorada Dodika koga lično cijenim i poštujem, ja koga zna cijeli moj grad ,ali i kao čovjek koji želi da pomogne svakom djetetu bez obzira na vrstu invaliditeta, nacionalnost i godine!!!!

Foto: Siniša Pašalić/ RAS Srbija

Srpskainfo objavila je danas intervju sa v.d. direktora Elektrokrajine Draganom Čavićem, u kojem on, između ostalog, navodi da je za socijalno-ugrožene kategorije potrebno pronaći sistemsko rješenje.

– Spremni smo da pokažemo senzibilitet prema onima koji su socijalno najugroženiji i to je već rađeno. Nažalost i mi smo prinuđeni na terenu da ocjenjujemo ko je socijalno ugrožen, to treba da rade nadležne službe.

Izričito sam tražio od svih rukovodilaca radnih jednica da u takvim slučajevima ne isključuju električnu energiju, da uzmu lične podatke, stupe u kontakt sa lokalnim zajednicama, centrima za socijalni rad i da se zajednički postavimo prema takvim slučajevima.

Evidentno imamo slučajeve u kojima nam je jasno da takve porodice nemaju nikakvu mogućnost da plaćaju električnu energiju, i oni su uglavnom najskromniji, njihova potrošnja je mala. Pokrenuli smo akcije da se ovim ljudima ne isključi struja, ali to se mora sistemski riješiti- rekao je Čavić u intervjuu.