Biznis

Dobit "Elektrokrajine" milion KM: Profitabilno poslovanje elektrodistributivnog preduzeća

Preduzeće „Elektrokrajina“ Banjaluka je prošlu godinu završilo sa profitabilnim poslovanjem uz ostvarenu bruto dobit od 985.000 KM.

Dobit "Elektrokrajine" milion KM: Profitabilno poslovanje elektrodistributivnog preduzeća
FOTO: ELEKTROKRAJINA

Zahvaljujući uspješnoj realizaciji niza složenih mjera na reorganizaciji i restrukturiranju preduzeća, „Elektrokrajina“ je uspjela da gubitak od 15,9 miliona KM iz 2020. godine preokrene u pozitivno poslovanje u 2021. godini.

Ukupni prošlogodišnji prihodi preduzeća iznosili su 153,2 miliona KM, što je smanjenje za 17,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su rashodi istovremeno smanjeni za 24,3 odsto, na 152,2 miliona KM.

– Ostvareni profit pokazuje da smo poslovanje uspješno prilagodili novim okolnostima velikog gubitka poslovnih prihoda zbog zakonske obaveze prestanka poslova prodaje električne energije. Štaviše, poslije dužeg niza godina, preduzeće smo doveli u situaciju da poslovnu godinu završi bez i jednog feninga tekućih obaveza prema „Elektroprivredi RS“ i spoljnim povjeriocima – naglasio je Dragan Čavić, v.d. direktora “Elektrokrajine”.

FOTO: ELEKTROKRAJINA/PROMO
FOTO: ELEKTROKRAJINA/PROMO

Ukazao je da su dosljednim aktivnostima kratkoročna potraživanja lani uspjeli smanjiti za skoro 30 odsto, odnosno više od 10 miliona KM, te naplatiti 3,8 miliona KM otpisanih potraživanja.

Ukupne obaveze „Elektrokrajine“ su umanjene za 7,4 miliona KM ili 3,1 odsto, dok su distributivni gubici manji za 0,6 odsto, s čime Uprava preduzeća nije u potpunosti zadovoljna smatrajući da postoji prostor za još bolje rezultate.

Kako navodi, jedna od mjera bila je optimizacija radne snage zbog čega je preduzeće u procesu reorganizacije za trećinu smanjilo broj radnika, sa 1.908 na 1.310, što je dovelo do višemilionskih ušteda na platama.

FOTO: ELEKTROKRAJINA/PROMO
FOTO: ELEKTROKRAJINA/PROMO

– Smanjenje broja zaposlenih uz unapređenje poslovnih rezultata omogućilo nam je da povećamo plate, prvenstveno deficitarnom tehničkom i drugom stručnom kadru. Prosječna plata je od marta 2019. godine, kada sam došao na čelo preduzeća, pa do decembra prošle godine povećana za 25 odsto, sa 986 KM na 1.229 KM. Sa tim aktivnostima smo nastavili i ove godine imajući u vidu opšti porast troškova života – kazao je Dragan Čavić.

Za tri godine izgradili 1.000 km mreže

Što se tiče aktivnosti na unapređenju kvaliteta isporuke električne energije, u Upravi „Elektrokrajine“ ukazuju da su u elektrodistributivnu mrežu i druge razvojne projekte u prošloj godini uložili više od 20 miliona KM.

– Sagledajući protekle tri godine od kako se nalazim na čelu preduzeća, u distributivnu mrežu smo investirali 65 miliona KM. Izgrađeno je i sanirano 1.000 kilometara vodova i 360 trafo stanica, što je maksimum u granicama naših finansijskih mogućnosti. Svjesni smo da to nije dovoljno, jer bi za potpunu rekonstrukciju mreže na području „Elektrokrajine“ trebalo više od pola milijarde KM, što uveliko premašuje naš investicioni potencijal – zaključio je Čavić.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu