Društvo

ŽURKE, SVADBE I SAHRANE ŽARIŠTA KORONE Uskoro oštrije mjere i za kupališta u Srpskoj

Privatna okupljanja su najveći rizik za širenje epidemije korona virusa, a to potvrđuje i sve teža epidemiološka situacija, pogotovo u pojedinim lokalnim zajednicama, izjavio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

ŽURKE, SVADBE I SAHRANE ŽARIŠTA KORONE Uskoro oštrije mjere i za kupališta u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Najveće opterećenje za zdrastveni sistem i najveći rizik za širenje epidemije predstavljalju svadbe, rođendani, krštenja, nažalost i sahrane, ali i neobavezna privatna druženja, na kojim se okupi i više od stotinu osoba, bez poštovanja ikakvih zaštitnih mjera – rekao je Zeljković.

On je dodao da bi epidemiološki rizična mogla postati i javna kupališta i plaže, te da će, kako bi i građanima i inspektorima na terenu bilo jasnije kojih se pravila treba pridržavati, Institu do kraja sedmice preciziorati preporuke, pogotovo za kupališta.

– Ljeto je. Ljudi su opušteniji, mnogi su i godišnjem odmoru, sve je to razumljivo, ali i na odmoru se moramo pridržavati epidemioloških mjera, kako bismo sačuvali zdralje – rekao je Zeljković

On je ponovo apelovao na građane da se pridržavaju osnovnih mjera zaštite: da nose maske, drže distancu i vode računa o ličnoj higijeni i dezinfekciji prostorija u kojima rade ili borave.

Zeljković je podvukao da se epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje pogoršava, što potvrđuje i broj novozaraženih i preminulih.

– U posljednja 24 časa troje pacijenata u RS je umrlo od posljedica korona virusa, a zaraza je potvrđena kod još 107 stanovnika Srpske. To je prvi trocifreni broj novozaraženih u toku ove sedmice – rekao je Zeljković.

– Nadali smo se da ćemo ostati bar na dvocifrenim brojevima novozaraženih, ali to se nažalost nije desilo. Brojke pokazuju da se epidemiološka situacija i dalje pogoršava – poručio je Zeljković.