Svijet

ZVANIČNO SAD se povukle iz Svjetske zdravstvene organizacije

Sjedinjene Američke Države zvanično su se povukle iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), potvrdio je visoki zvaničnik administracije, prekinuvši vezu s SZO usred pandemije korona virusa, prenosi Si-En-En.

ZVANIČNO SAD se povukle iz Svjetske zdravstvene organizacije
Foto: Stefani Reynolds/POOL/EPA

Povlačenje SAD na snazi je od ponedjeljka i podneseno je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, saopštio je zvaničnik u utorak.

Senator Robert Menendez, objavio je vest na Tviteru uz komentar da nije dovoljno nazvati nazvati Trampov odgovor na pandemiju haotičnim.

Kongres je primio obavještenje da je predsjednik SAD zvanično povukao Sjedinjene Američke Države iz Svjetske zdravstvene organizacije usred pandemije. Nazvati Trampov odgovor na pandemiju Covid-19 haotičnim i nekoherantnim, nije dovoljno. To neće zaštititi američke živote ili interese – to Amerikance ostavlja bolesnim, a Ameriku samu – napisao je demokrata Menendez.

Izvor koji je kratko prokomentarisao pismo koje je adresirano na UN rekao je Si-En-Enu da je pismo vrlo kratko, da sadrži tri rečenice i potvrdio da će pokrenuti jednogodišnje povlačenje, ali upozorio da ne može da potvrdi da je to konačna verzija, prenosi Blic.

Donald Tramp je prvobitno najavio namjeru o povlačenju iz SZO u maju ove godine i konzistentno je optuživao SZO da pomaže Kini u prikrivanju porekla virusa.