Politika

Zvizdić o Makronovoj izjavi: BiH NIKOME NIJE PRIJETNJA

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Denis Zvizdić, obrušio se danas na izjavu koju je francuski predsjednik Emanuel Makron dao u intervjuu za list Ekonomist, a u kojem je naveo da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba zbog povratka ratnika terorističke organizacije “Islamska država”.

Zvizdić o Makronovoj izjavi: BiH NIKOME NIJE PRIJETNJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U saopštenju iz Zvizdićevog kabineta se navodi da je prema relevantnim informacijama međunarodnih institucija i agencija, kao i prema posljednjim izvještajima State Departmenta i drugih obavještajnih agencija, vrlo jasno konstatovano da je BiH napravila značajan progres u borbi potiv terorizma i svih oblika ekstremizma.

Zaustavljen je odlazak građana BiH na strana ratišta i, u konačnici, bilo koji građanin Bosne i Hercegovine nije učestvovao u bilo kojem terorističkom aktu u Evropi ili bilo gdje drugdje u svijetu – ističe se u saopštenju.

Dodaje se da to dovoljno govori o ozbiljnoj posvećenosti BiH borbi protiv terorizma, a što je rezultiralo i vrlo jasnom konstatacijom u izvještajima relevantnih institucija i agencija koje govore da je BiH vrlo kredibilan partner u borbi protiv terorizma i partner u globalnoj koaliciji u borbi protiv ISIL.

– Ostajemo vrlo posvećeni borbi protiv globalne pošasti. Iz BiH na strana ratišta nije otišlo niti manje, niti više građana nego iz bilo koje države regiona Zapadnog Balkana ili Evrope i zbog toga BiH nije i neće biti bilo kakva prijetnja-  navodi Zvizdić. On ističe da podatke o pitanjima terorizma sve države trebaju dobiti direktno od ovlaštenih institucija i agencija iz BiH, jer su samo to pravi i relevantni fakti, odnosno pravi podaci koji mogu biti provjereni.

– Informacije nikako ne treba uzimati od onih koji su nedobronamjerno orijentisani ka BiH i koji takvim izjavama nanose nemjerljivu štetu međunarodnom ugledu i kredibilitetu Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u fazi i evropskih i NATO integracija- ističe Zvizdić.