Društvo

ZVUK ZUJANJA SVE TIŠI Više od pola Evrope bilježi nestašicu pčela, BiH nije među ugroženima

U više od polovine evropskih zemalja nema dovoljno pčela za oprašivanje usjeva, upozoravaju istraživači proteklih godina, na što ukazuje i nova mapa sa popularne stranice Reddita.

ZVUK ZUJANJA SVE TIŠI Više od pola Evrope bilježi nestašicu pčela, BiH nije među ugroženima
FOTO: A. P./RAS SRBIJA

Ipak, zanimljivo je da se Bosna i Hercegovina nalazi u grupi zemalja koje se mogu pohvaliti najvećim brojem pčela, prenosi Klix.

Na mapi koju je izradio geografičar Benjamin Hening, a koju možete pogledati OVDJE, za magazin Geografikal prikazano je kolika je prisutnost medonosnih pčela u evropskim zemljama, a kolika potražnja za njima. Ovi podaci jasno ukazuju da više od pola Evrope nema dovoljno pčela.

Pored BiH, među zemljama koje imaju najveći kapacitet pčela za oprašivanje nalaze se i zemlje iz komšiluka, kao i Norveška, Belgija, Holandija, Portugal, Austrija, Sjeverna Irska, Albanija, Grčka i Turska.

S druge strane, najmanje pčela je u Velikoj Britaniji, Finskoj, Estoniji, Litvaniji, Letoniji i Moldaviji. Ipak, nestašice pčela bilježi većina velikih evropskih zemalja, od Njemačke, Francuske, Švedske, Poljske, Ukrajine i Bjelorusije.

Iako se BiH dobro pozicionirala na mapi, pčelari početkom ovog mjeseca upozorili su na katastrofalnu godinu jer su loše vremenske prilike dovele do znatnog pada prinosa meda.

Podsjetimo da je med iz BiH prije pet godina dobio i zeleno svjetlo iz Brisela da može na police Evropske unije.

Naučnici ističu da bi zbog manjka pčela posljedice po čovječanstvo mogle biti katastrofalne. Kako se smanjuje njihov broj zbog sve manje površina prekrivenih cvijećem, korištenja otrovnih pesticida i klimatske krize, time je sve manja i proizvodnja hrane. Bez pčela nema oprašivanja, nema ploda, ni hrane, pa ni ljudi.