Svijet

Ko će osvojiti Kongres: Izborna noć puna neizvjesnosti, a ovo su 4 MOGUĆA SCENARIJA

U Americi se danas održavaju ključni izbori za kompletan Predstavnički dom Kongresa, trećinu mjesta u Senatu, dok 36 od 50 država biraju svoje guvernere.

Ko će osvojiti Kongres: Izborna noć puna neizvjesnosti, a ovo su 4 MOGUĆA SCENARIJA
FOTO: INSIDER/YOUTUBE/SCREENSHOT

Dok ankete naginju na “crveno”, a demokrate strahuju od poraza i gubitka kontrole u Kongresu, trka je uveliko neizvjesna i praćena velikim tenzijama – a moguće je više scenarija. Otprilike sve je još uvijek moguće na ovogodišnjim međuizborima, od toga da se demokrate održe u Senatu i prilično tijesnih trka za Predstavnički dom, do ubjedljive pobjede republikanaca u Kongresu, piše Njujork tajms.

Spektar mogućnosti je ovako širok jer postoji toliko mnogo trka koje su na ivici – poput onih u Džordžiji, Pensilvaniji, Nevadi, Arizoni i čak Nju Hemširu. Dok će američki birači 8. novembra imati posljednju riječ, evo koji su sve scenariji mogući na ovogodišnjim međuizborima:

1. Jasna republikanska pobjeda

Dok je Predstavnički dom Kongresa u tankoj kontroli demokrata Džoa Bajdena, Senat je podijeljen na pola. Republikancima treba svega pet mjesta da povrate donji dom, a za Senat im treba samo jedno za većinu. Imajući to u vidu, oni bi mogli da dobiju kontrolu nad Senatom i ostvare velike dobitke u donjem domu.

U skoro svakoj kritičnoj trci konačne ankete Tajmsa i koledža Sijena ukazale su da bi glasači preferirali republikansku kontrolu nad Kongresom, da nisu odobravali Bajdenov učinak, ali da su demokrate često imale prednost jer su bili nosioci dužnosti ili su republikanci imali minus zbog nepopularnog kandidata.

FOTO: JIM LO SCALZO/EPA
FOTO: JIM LO SCALZO/EPA

Ali, “crveni” bi mogli da slave čak i ako mali dio birača odbaci svoje sumnje u vezi takvih kandidata ili topla osjećanja spram dugogodišnjih demokratskih predstavnika. Drugi faktor je odaziv birača, posebno u državama sa manje kompetetivnim trkama za Predstavnički dom. To bi moglo biti dovoljno da crveni ostvare nekoliko dodatnih pobjeda.

Pročitajte još

Moglo bi proći dosta vremena dok jasna pobjeda republikanaca ne postane izvjesna. Mogli bi proći dani prije nego što se razriješe kritične trke u Arizoni, Pensilvaniji ili Nevadi, dok bi u Džordžiji to moglo da potraje do decembra ako nijedan kandidat ne osvoji 50 odsto. Ipak, u utorak uveče bi znakovi jasne “crvene” pobjede mogli da počnu da se gomilaju. Šanse da se demokrate održe u ključnim državama – koje sporije broje glasove – počele bi da izgledaju prilično mračno.

2. Osjećaj pobjede za demokrate

Demokrate se “drže” za većinu od pet poslaničkih mjesta u donjem domu koje trenutno imaju, ali ako dođu do nekoliko proboja, nakon izborne noći mogli bi da se osjećaju prilično dobro čak i ako rezultati i dalje pokazuju da ga republikanci osvajaju.

Možda bi to to čak bio i osjećaj da demokrate pobjeđuju, s obzirom kako su ankete posljednjih nedjelja naginjale republikancima. Taj “osjećaj pobjede” uglavnom se svodi na zadržavanje kontrole u Senatu za koju će “plavi” vjerovatno trebati da osvoje tri od četiri ključne trke – u Pensilvaniji, Džordžiji, Arizoni i Nevadi.

Demokrate će početi da se osjećaju značajno bolje ako budu mogle da nadodaju još koju pobjedu na lager, poput poraza crvenih kandidata za guvernera u Pensilvaniji i Arizoni. To bi moglo biti dovoljno za demokrate da imaju “polupunu” čašu na izborima, pod uslovom da zaustave gubitke u donjem domu i sačuvaju obraz izbjegavanjem ponižavajuće tijesnih trka u plavim državama i distriktima, poput onih za guvernera Njujorka ili za Senat u Vašingtonu.

Postoji velika šansa da nijedna od ključnih trka za Senat neće iznjedriti pobjednika izborne noći – proći će dosta vremena prije nego što postane jasno da su demokrate na putu da “osjete pobjedu”. Njih će zahvatiti optimizam u utorak uveče ako mogu da ostanu u tijesnoj razlici u državama poput Ohaja, Viskonsina i Sjeverne Karoline, i drže ključne trke na Istočnoj obali.

3. Republikanski cunami

“Crveni talas” koji preplavljuje izbore ne bi bio iznenađenje, niti bi ga bilo teško objasniti. Bajdenov rejting se kotira na oko 40 odsto, što je manje od podrške njegovom rivalu Donaldu Trampu 2018, Bilu Klintonu 1994. i Baraku Obami 2010. U svakom ovom slučaju je partija van vlasti dobila 40 ili više mjesta u Predstavničkom domu, ukazuje Tajms.

FOTO: JEMAL COUNTESS / POOL/EPA
FOTO: JEMAL COUNTESS / POOL/EPA

Istorija je pokazala da stranka na vlasti obično gubi mjesta u donjem domu na međuizborima. S obzirom da republikanci napreduju u anketama u pozadini duboko polarizovane Amerike, ne treba mnogo mašte da se vidi kako prelaze u odlučno vođstvo.

U utorak uveče, ako “crveni talas” krene ka ubjedljivoj pobjedi, znakovi će biti očigledni od starta. Tako bi recimo senator Marko Rubio i guverner Ron Desantis odmah uplovili u pobjedničke vode na Floridi, gdje se glasovi brzo broje, a dalje na sjeveru republikanci bi napredovali u Virdžiniji i Sjevernoj Karolini i zašli dublje u plave teritorije. Trke za Senat u Sjevernoj Karolini i Ohaju ne bi bile tijesne, Heršel Voker bi u Džordžiji u ovom scenariju ostvario potrebnih 50 odsto za jasnu pobjedu i izbjegavanje drugog kruga, dok bi republikanska pobjeda u Nju Hempširu zaključila priču.

4. Plavo iznenađenje

Iznenađujuća demokratska pobjeda – zadržavanje u Predstavničkom domu i Senatu – je malo vjerovatna, sa anketama koje toliko naginju ka republikancima.

Ali, nije nemoguća. Demokrate još mogu da ostvare dobru izbornu noć. Za razliku od prethodnih ciklusa, oni su ostali kompetitivni u dovoljno trka da osvoje kontrolu u Predstavničkom domu. Takođe, imaju i potencijal da preokrenu situaciju u državama poput Viskonsina, Ohaja i Severne Karoline.

Još nijedna partija predsjednika sa rejtingom ispod 50 odsto nije dobila mjesta u Predstavničkom domu na međuizborima, a sadašnji trenutak u američkoj istoriji je sve samo ne običan. Partijska polarizacija je ekstremna. Plavi glasači smatraju da je demokratija ugrožena, a drugi su ljuti zbog poništavanja prava na abortus, prenosi Blic.

Ipak, demokratska snaga među visokoobrazovanim glasačima najvjerovatnije bi bila kritična za preokretanje stolova, a oni su dobro zastupljeni u spornim distriktima i velika je vjerovatnoća da će činiti veći dio biračkom tijela na izborima sa niskom izlaznošću. Tu je i mogućnost da su ankete potcijenile demokrate, jer mnoga tradicionalna istraživanja pokazuju znakove njihovog jačanja, poput onog koledža Marist koje je otkrilo plavo vođstvo u Pensilvaniji i Arizoni.

U utorak uveče, ako su demokrate na putu da nadmaše sva očekivanja, znakovi će se pokazati veoma rano. Trke za Senat u Sjevernoj Karolini, Viskonsinu i Ohaju biće uveliko odlučene u izbornoj noći. Ako demokrate ostanu konkurentne u sve tri trke ili čak osvoje jednu, to će biti jasan znak da ovo nije samo očekivana republikanska pobjeda kakvu analitičari predviđaju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu