Politika

Nove tenzije na Kosovu: Oko 40 zaposlenih provelo noć u kancelarijama institucija Srbije

Četrdesetak zaposlenih u institucijama Srbije u Sjevernoj Mitrovici provelo je noć u kancelarijama, čime su poručili da neće dozvoliti da ih sa radnih mjesta protjera prištinska policija budući da danas ističe rok koji im je dao albanski gradonačelnik da napuste te prostorije.

Oklopno vozilo kosovske policije na ulici
FOTO: ERKIN KEÇI/ANADOLIJA

Zaposleni nisu izlazili iz zgrade od juče ujutru.

Albanski gradonačelnik Erdan Atić ostavio je do danas rok radnicima zaposlenim u Pokrajinskom fondu penzijskog i invalidskog osiguranja, Centru za socijalni rad Vučitrn, Kosovsko-mitrovačkom okrugu i Kancelariji za Kosovo i Metohiju da isprazne zgradu u Bošnjačkoj mahali u sjevernom dijelu grada.

Atićevom uredbom je predviđeno da objekat, građen sredstvima države Srbije i namijenjen administraciji, pripadne opštini gdje bi bile smještene institucije samoproglašenog Kosova.

Krajem avgusta, policija i opštinski inspektori samoproglašenog Kosova, ušli su u zgradu u Bošnjačkoj mahali i zaposlenima u institucijama Srbije ostavili rok od tri dana da napuste kancelarije, ali je prinudno iseljavanje odgođeno do danas.

Pročitajte još

Prema nezvaničnim informacijama, iseljavanje radnika i danas će biti odgođeno na zahtjev ambasadora Kvinte, koji su zatražili od Atića da odluku odgodi zbog sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika vlade samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija koji treba da bude održan 14. septembra u Briselu.

Iz Srpske liste su poručili da neće prihvatiti Kurtijeve ultimatume i da neće dozvoliti progon srpskih radnika i srpskih institucija iz objekta građenog sredstvima države Srbije, a namijenjenog administraciji koja opslužuje više od 40.000 korisnika.

Iz policije samoproglašenog Kosova Srni je jutros rečeno da je situacija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice mirna ali napeta i da je policija spremna da reaguje na bilo kakve provokacije i remećenje javnog reda i mira.

O eventualnoj akciji specijalaca iz Prištine da isprazne zgradu srpske administracije policija za region sjevera Kosova nije obaviještena pošto se ta vrsta akcija sprovodi, kako navode, pod direktnim nadzorom direktora kosovske policijske službe.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu