Politika

I danas bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona, najavljene OPTIMISTIČNE STAZE BiH na putu ka EU

Završen je sastanak nekoliko parlamentarnih stranaka iz BiH s ekspertima Venecijanske komisije u sjedištu Delegacije Evropske unije (EU) Sarajevu.

I danas bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona, najavljene OPTIMISTIČNE STAZE BiH na putu ka EU
FOTO: DŽENAN KRIJEŠTORAC/RADIOSARAJEVO.BA/RAS SRBIJA

Naime, konsultacije o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine predstavnika Venecijanske komisije i političkih stranaka iz BiH Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Demokratske fronte (DF) te Socijaldemokratske partije (SDP) BiH završene su bezuspješno.

Ni danas nije došlo do dogovora o izmjenama Izbornog zakona, ali su najavljene “optimistične staze BiH” na putu ka EU.

Medijima su se nakon završenog sastanka obratili v. d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Metju Palmer, direktorica pri EEAS-u za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan i Tursku Angelina Eičhorst, ambasadorica SAD-a u BiH Morin Kormak, te specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars Gunar Vigemark.

V. d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Metju Palmer je kazao da je danas održan jedan dobar sastanak.

– Slažem se da smo danas imali smo dobar sastanaks političkim liderima. Već vam je poznato da je ovo dio jednog procesa pred izbore u oktobru i mislim da je bio pravi trenutak da se sada razmotre realne opcije šta se može uraditi. Želimo riješiti sva goruća pitanja i želimo vidjeti BiH na njenom evropskom putu, opredjeljenu za reforme i visoki dužnosici iz Brisela su to nekoliko puta ponavljali – izjavila je nakon sastanka direktorica pri EEAS-u za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan i Tursku Angelina Eičhorst.

Dodala je kako se i u Briselu održavaju konsultacije u vezi s prijedlozima šta dalje s BiH.

– BiH je  jedan od prioritata za Brisel. Znam da ćemo nastaviti i dalje raditi jer je mnogo posla pred nama i vjerujem da možemo doći do rješenja. Vrlo je jasno da je svojom odukom Ustavni sud od državnog parlamenta tražio iznudu rješenja, a mi ćemo se truditi da u tome pomognemo – kazala je Kormak.

Na današnjem sastanku je istaknuto kako svi putevi i dalje ostaju otvoreni ka BiH.

Jučerašnji sastanak lidera SDA, SBB-a, SDP-a BiH, DF-a i HDZ-a BiH s ekspertima Venecijanske komisije, u vezi s izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini okončan je bez dogovora, piše Radiosarajevo.ba.