Društvo

"Magla u mozgu i zaboravnost" Dr Marjanović o malo poznatoj posljedici korone koju imaju i oni koji nisu imali simptome bolesti

Stručnjaci čine sve da objasne „long kovid“, dugotrajne posljedice korone koje su prisutne čak i kod onih koji nisu imali simptome bolesti, već su samo bili pozitivni.

"Magla u mozgu i zaboravnost" Dr Marjanović o malo poznatoj posljedici korone koju imaju i oni koji nisu imali simptome bolesti
FOTO: FRIEDEMANN VOGEL/EPA

Brine posljedica koja se u Americi zove „brejn fog“, magla u mozgu. Oni koji su preležali koronu zaboravni su, zato što virus može da se vezuje na pojedine sisteme u mozgu i tu ostaje.

Ovo za Sputnjik kaže molekularni biolog Nemanja Despot Marjanović, beogradski student, koji je nedavno doktorirao na “Broad institutu” u Bostonu. Institut su zajednički osnovali Harvard i Masačusets Institut Tehnologije. „Em Aj Ti“ poslednjih sedam godina ima titulu najboljeg univerziteta u svetu, koristi programiranje, matematiku i fiziku kako bi pomogao biologiji i medicini, odnosno otkrivanju novih lijekova, pišu Novosti.

Pročitajte još

Sagovornik Sputnjika sa još hiljadu naučnika radi na međunarodnom projektu “Mape ljudskih ćelija”, koja je ukazala na to koje će organe kovid 19 napadati.

MAGLA U MOZGU

Sada su sve snage uprte u ispitivanje posledica zaražavanja ovim virusom, onih koje se zovu „dugački kovid“, a koje su mjesecima prisutne čak i kod onih koji nisu osjetili da su bolesni, već su samo bili pozitivni na koronu.

– To je zamor koji ne prestaje, dugotrajni gubitak mirisa, on prestane, pa se vrati, a posebno pratimo ono što u Americi zovu „brejn fog“, magla u mozgu. LJudi imaju probleme sa memorijom, zaboravni su, zato što virus može da se vezuje na pojedinim sistemima u mozgu i tu ostaje. Takođe, veliki broj takvih pacijenata ima problem sa srcem. Trenutno prikupljamo podatke i pokušavamo to da razumijemo. Pojedini problemi mogu da budu indukovani i time što smo godinu i po zatvoreni, život nam se promenio iz korijena, to sigurno ima posljedice – kaže Despot Marjanović.

On dodaje da će za odgovore biti potrebno veliko strpljenje, jer je čovečanstvo po pitanju biologije i biomedicine na samom početku. Tek je 1954. otkrivano da je DNK nosilac genetskog materijala. Konačna mapa ćelija, koja će dati odgovore na mnoga pitanja, pa i kako da se zaštitimo od korone, biće završena do 2030. godine.

– Mi smo veoma kompleksan sistem, imamo milijarde ćelija u organizmu, svaka ćelija ima do 20 hiljada gena, ti geni koje ćelija eksprimira daju joj identitet. Treba ih sve razložiti i svaku ćeliju pojedinačno proučavati. Ranije nismo imali tehnologiju koja je to mogla, u laboratoriji gdje sam radio doktorat, prvi put je napravljena. Sad kad znamo identitet ćelije, možemo da znamo njenu funkciju. Samo tako možemo da razumemo šta se desi u bolesti i vidimo kako da pravimo lijekove – objašnjava Marjanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu