Politika

Dometi vojnih vježbi SAD i Rusije na Balkanu: Obilježavanje teritorije pod plaštom bezbjednosti

Združene vojne vježbe posljednjih dana glavna su tema na Balkanu. Ruski vojnici marširaju Srbijom, američki Bosnom i Hercegovinom i okruženjem, pa se postavlja pitanje da li je održiva teza o vojnoj neutralnosti ove dvije zemlje.

Dometi vojnih vježbi SAD i Rusije na Balkanu: Obilježavanje teritorije pod plaštom bezbjednosti
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Stručnjak za međunarodne odnose Miloš Šolaja kaže za Srpskainfo da su vojne vježbe uobičajena stvar danas u svijetu koji svoje bezbjednosne probleme rješava na kolektivan način.

– Bezbjednost jedne zemlje nije više samo njeno pitanje, niti se vojna neutralnost jedne zemlje može posmatrati na način kako je to bilo tokom 20. vijeka, kada je ona definisana. Bezbjednost je zajednička briga svih i u tom okviru se organizuje mnogo vojnih vježbi u kojima učestvuje mnogo država koje su u veoma različitim prilikama i položajima kada se govori o bezbjednosti – kaže Šolaja.

Prema tome, dodaje on, to je danas rutinska stvar.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ne samo NATO ili neki drugi vojni oblik, već i Rusija i sve drugi vojne slie tako uvježbavaju i koordinišu zajedničko pitanje bezbjednosti. Možete da imate određeni stav prema nekoj vojnoj organizaciji, asocijaciji, ali ne možete izbjeći činjenicu da je bezbjednost zajednička briga i da niko sam za sebe ne može da govori o bezbjednosti – kaže Šolaja.

Zveckanje oružjem

S obzirom da slušamo poruke dva člana Predsjedništva BiH i predstavnika američkih vojnih trupa u BiH da je združena vojna vježba s vojnicima SAD naš siguran put u NATO, Šolaja kaže da političari imaju neke svoje političke okršaje.

– Činjenica da Dejtonskog mirovnog sporazumna i samog oblika BiH i svega u BiH ne bi bilo da tada SAD nisu reagovale. Prema tome, ovo je jedna vježba velikih dimenzija, koja je možda zbog toga upečatljiva – jasan je Šolaja.

Pročitajte još

Direktor centra za regionalizam iz Novog Sada, Aleksandar Popov, kaže za Srpskainfo da se vojne vježbe na Balkanu mogu tumačiti kao nadmetanje velikih vojnih sila oko uticaja na Balkanu.

– Ovo je samo nastavak politike drugim sredstvima. Ovde za sada nije rat, ali jeste zveckanje oružjem – kaže Popov.

Dodaje da ono što se prelama kroz političku sferu Balkana jeste nadmetanje velikih sila, što se odražava kroz vojne vježbe.

– Amerika i Evropa su shvatile da su jedno vrijeme bili veoma pasivni na ovim prostorima i da su Rusija i Kina kroz svoju veliku moć uspjele u velikoj mjeri da se implementiraju na ove prostore – objašnjava Popov.

Otpor

Navodi da je najveći problem kod NATO odnosa sa Srbijom to što je bombardovana 1999. godine od strane NATO, zbog čega ima veliki otpor prema ovoj vojnoj alijansi, dok u isto vrijeme ima potpisano Partnerstvo za mir.

FOTO: MEDIA CENTAR
FOTO: MEDIA CENTAR
Aleksandar Popov

Tako se vojna neutralnost Srbije shvata kao balansiranje između NATO i Rusije.

Popov ističe da vojne vježbe na Balkanu na neki način znače namjeru velikih sila da obilježe teren. Zapadni saveznici očigledno su odlučili da privrženost balkanskoj regiji moraju potvrditi i konkretnim djelima. Prije nego što to učini Rusija.

– Sada je ovo slika stanja tog nadmetanja oko uticaja velikih sila na Balkanu – zaključio je Popov.

Druga strana medalje o kojoj se manje govori su posljedice dolaska američkih i ruskih vojnika na prostore Balkana i „vojno neutralnih zemalja“. Analitičari tvrde da Rusija i SAD nisu mogle poslati jasniju poruku o svojim namjerama u ovom dijelu Evrope.

Evroatlanski put

Prema ranijim informacijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane SAD, vježba “Branilac Evrope 21”, koja traje do juna ove godine, uključiće 28.000 vojnika u 16 zemalja, koji izvode obuku sa bojevom municijom u balkanskom i crnomorskom regionu, kao i širom Evrope i afričkog područja.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Srbija u ovoj vježbi ne učestvuje jer je u njoj uključeno i samoproglašeno Kosovo. U vježbi, od zemalja okruženja, učestvuju Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Rumunija.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, general pukovnik Senad Mašović, rekao je da je ova vježba OS SAD i OS BiH dokaz saradnje sa SAD i napretka BiH ka evroatlanskom putu.

Glavni cilj tih vježbi je osigurati interoperabilnost američkih oružanih snaga s onima iz evropskih država kako bi se osigurala efikasna odbrana protiv moguće agresije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu