Banjaluka

PROVJERILI SMO Pod kojim uslovima će se isplaćivati subvencije sektoru turizma i ugostiteljstva

Za malo više od mjesec dana banjalučki privrednici iz sektoru turizma i ugostiteljstva će imati priliku da konkurišu za subvencije, koje bi bar djelimično trebale pokrili gubitke koji su nastali pojavom virusa korona.

PROVJERILI SMO Pod kojim uslovima će se isplaćivati subvencije sektoru turizma i ugostiteljstva
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Za hotele, hostele, motele, turističke agencije, tur operatere, te noćne klubove Grad će izdvojiti direktne subvencije u iznosu od 600.000 KM. Da bi dobili taj novac svi oni će morati ispuniti određene uslove, poručio je savjetnik gradonačelnika za finansije Bojan Kresojević.

On je rekao da je Grad napravio okvirni plan za raspodjelu ovog novca.

– U pitanju je nacrt plana i moguće su određene izmjene do konačnog prijedloga, koji treba da se nađe na idućoj Skupštini grada. Ona će se, nadam se, održati u narednih mjesec dana. Nakon toga ide javni poziv putem kojeg privrednici iz te oblasti mogu konkurisati – kazao je on.

FOTO: A. ČAVIĆ /GRAD BANJALUKA
FOTO: A. ČAVIĆ /GRAD BANJALUKA

Objasnio je da trenutni plan predviđa pomoć za tri segmenta u sektoru turizma i ugostiteljstva.

– Prvi segment se odnosi na hotele, motele i hostele. Za njih je pripremljen poseban paket mjera. Jedan od osnova za dodjeljivanje subvencije je da imaju najmanje pet soba i minimalno 40 odsto pad prihoda u 2020. u odnosu na 2019. godinu – rekao je Kresojević.

Pročitajte još

Planirani su i drugačija mjerila kada je u pitanju broj zvjezdica koje imaju objekti. Tako će, prema Kresojevićevim riječima, hoteli koji imaju četiri zvjezdice po sobi dobijati 450 KM, a 350 KM oni sa dvije ili tri zvjezdice.

– Pored toga, imamo i drugi segment, koji se odnosi na turističke agencije, tur operatere i slično, gdje je jedan od kriterijuma za dodjelu novca broj zaposlenih na puno radno vrijeme. Za svakog zaposlenog na puno radno vrijeme biće dodijeljen iznos od po 1.000 KM. Pored toga, važan kriterujum je da su imali  pad prihoda za najmanje 50 odsto – objasnio je Kresojević.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodao je da se treći segment odnosi na noćne klubove. Da bi dobili subvencije Grada jedan od uslova je da minimalno imaju dva zaposlena na puno radno vrijeme.

Pored ove pomoći, Kresojević kaže da će ugostitelji biti obuhvaćeni s još jednom vrstom podrške, kroz oslobađanje plaćanja komunalne takse.

– Sigurno će biti oslobođeni plaćanja u mjesecu u kojem nisu radili. Pored toga, razmatramo da Grad u određenoj mjeri subvencioniše plaćanje ove takse za period poslije zatvaranja, jer su oni tada imali smanjen prihod – rekao je Kresojević i napomenuo da će ovom vrstom subvencija biti obuhvaćeni frizeri i druge djelatnosti kojima je bio zabranjen ili ograničen rad.

Prema njegovim riječima, paket mjera pomoći Grada je vrijedan ukupno 800.000 KM

– Za sektor ugostiteljstva i turizma imamo direktne subvencije 600.000 KM. Ostalo je za subvencije taksi za ugostiteljstvo, frizere i druge preduzetnike, čiji rad je bio zabranjen ili ograničen – naveo je on.

Zakup bašta

Bojan Kresojević je rekao da su u planu olakšice za ugostitelje koji zakupljuju bašte, koje su u vlasništvu Grada.

– I tu ćemo ugostitelje osloboditi plaćanja, u iznosu od 100 odsto, za period kada im je bio zabranjen rad. U ostalim mjesecima ćemo isto umanjiti plaćanje zakupa, jer su imali ograničenja pri radu i samim tim smanjene prihode. Samo još moramo odlučiti u kom procentu – kazao je Kresojević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu