Društvo

Odbornici usvojili izvještaj: Budžet Zvornika u prvom tromjesečju ostvaren sa oko 5,3 miliona KM

Skupština grada Zvornika razmatrala je danas izvještaj o izvršenju gradskog budžeta za prvo tromjesečje ove godine u kome je navedeno da su budžetska sredstva u ovom periodu ostvarena sa oko 5,3 miliona KM, što je oko 15 odsto ukupnog godišenjeg budžeta.

Zvornik
FOTO: SRNA

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović rekao je nakon sjednice novinarima da ostvarenjem budžeta za prvo tromjesečje treba biti zadovoljan, s obzirom da je protekla godina, pa i ovo tromjesečje, bilo opterećeno pandemijom virusa korona, što je uticalo na smanjenje budžetskih priliva.

– Prohodi su nešto manji od rashoda, ali će to tokom godine biti iznivelisano, jer je poznato da je prvi kvartal po prihodima, odnosno po punjenju budžeta, najmanji u odnosu na druga tromjesečja – rekao je Ivanović.

On je izrazio očekivanja da će krajem godine grad Zvornik imati ispunjen planirani budžet, a time i ostvareno pozitivno budžetsko polovanje.

Pročitajte još

Ivanović je naglasio da nedovoljno punjenje budžeta neće uticati na realizaciju značajnih kapitalnih projekata za funkcionisanje grada Zvornika.

– Za ove po finansijskoj vrijednosti značajnije projekte obezbijeđena su sredstva ili kroz donacije ili zaduženja i njihov tok izgradnje biće neometan bez obzira na nivo izvršenja gradskog budžeta – rekao je Ivanović.

On je naveo da je Skupština grada, između ostalog, razmatrala i prijedlog odluke o parkiranju vozila na parkiralištima u gradu.

Ističući da je Zvornik jedan od rijetkih gradova i opština u Republici Srpskoj u kome do sada nije bila organizovana naplata parkinga na javnim površinama, Ivanović je rekao da je Gradska skupština prihvatila odluku sa kojom se može ući u proceduru realizacije ovog pitanja.

– Nakon odluke Skupštine grada biće raspisani određeni tenderi, odnosno javne nabavke, kako bi se obezbijedili softveri za naplatu parkinga, kao i sva potrebna tehnička oprema – rekao je Ivanović i izrazio očekivanje da će se od septembra krenuti sa naplatom parking mjesta u gradu Zvorniku.

Ivanović je rekao da će u međuvremenu biti utvrđeni uslovi, način korišćenja, organizacija, upravljanje, način naplate, te nadzor nad parkiranjem vozila na javnim parkiralištima.

– Ovim želimo da uvedemo više reda u ovoj oblasti, a istovremeno grad će imati određene prihode koji će se, kao namjenska sredstva, isključivo koristiti za proširenje kapaciteta parking prostora i gradske infrastrukture – rekao je Ivanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu