Društvo

Farmeri preklinju za pomoć, iz resornog ministarstva NEUMOLJIVI: Ovogodišnja suša nema karakter elementarne nepogode

Intenzitet ovogodišnje suše ne može se okarakterisati kao elementarna nepogoda, posebno ne na prostoru cijele Srpske, a tačan obim štete znaće se tek na jesen.

Farmeri preklinju za pomoć, iz resornog ministarstva NEUMOLJIVI: Ovogodišnja suša nema karakter elementarne nepogode
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Ovo poručuju iz resornog ministarstva, reagujući na zahtjev domaćih poljoprivrednika da je, zbog nezapamćene suše, u pojedinim dijelovima RS neophodno proglasiti stanje elementarne nepogode.

Analiza Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS pokazuje da će prinosi kukuruza ove godine podbaciti od 30 do čak 80 odsto, a da se ukupna šteta u poljoprivredi procjenjuje na 1,8 do 2,5 milijardi KM.   

Štete

To je, kako smatraju, sasvim dovoljan razlog za proglašenje stanja elementarne nepogode, te da bez pomoći države farmeri neće moći da prevaziđu ovu krizu.

– Ovako dug period suše nije zabilježen u protekle dvije decenije i štete su ogromne. Ovo što nam se desilo ravno je prirodnoj kataklizmi. Zbog toga tražimo proglašenje stanje elementarne nepogode gdje je najkritičnije, te da se u skladu s tim pomogne poljoprivrednoj proizvodnji – ističe za Srpskainfo predsjednik pomenutog saveza Stojan Marinković.

Dodaje da suša nije samo naš, nego i globalni problem, a da ovakvu situaciju ne pamte ni najstariji farmeri.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Pored direktne štete, tu je i ogromna indirektna šteta u vezi sa uzgojem životinja, odnosno poskupljenjem stočne hrane. Osim žitarica, stradale su i povrtarske kulture, a na visokim temperaturama ni zalijevanje nije pomoglo. Uprkos sistemima za navodnjavanje, dolazilo je do takozvanog kuvanja povrtarskih kultura, a kod voća su se pojavile ožegotine, što je uslovilo lošiji kvalitet plodova. Ipak, najviše su stradali kukuruz i soja – poručuje Marinković.

Navodnjavanje

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić nedavno je, takođe, zatražio da Srpska proglasi stanje elementarne nepogode, jer je u pitanje dovedena jesenja sjetva.

Pročitajte još

– Navodnjavanje je samo dio rješenja koje štetu od suše umanjuje za nekih 30 odsto. Preskupo je navodnjavati tri mjeseca tokom kojih ne padne ni kap kiše, što nas je zadesilo – rekao je za Srpskainfo Bakajlić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je najugroženija kultura kukuruz, za koji je evidentno da će u pojedinim područjima zbog suše pretrpjeti štete od 30 do 60 odsto.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Na područjima gdje se kukuruz navodnjava, očekuju se prinosi i iznad prosjeka. To su, na primjer, područje Gradiške i Semberije, te ona oko rijeka Save, Drine, Bosne – kažu za Srpskainfo u ovom ministarstvu.

Umanjeni prinosi

Naglašavaju da će smanjeni prinosi kukuruza posebno biti izraženi na području Semberije na parcelama koje se ne navodnjavaju i koje nisu u slivovima rijeka.

– Prinosi kukuruza će biti umanjeni i na području Prijedora i Kozarske Dubice, oko 50 odsto, te na području Dobojske regije i djelimično Lijevča polja. Pratimo situaciju u regionu. Osim na području Bjelovarsko-bilogorske županije u Hrvatskoj, gdje je proglašeno stanje prirodne nepogode na nekoliko manjih lokacija, još  nigdje nije bilo zahtjeva niti proglašenja stanja elementarne nepogode, posebno ne na području čitavih država – ističu u ministarstvu.

Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama propisano je da prvo reaguje najniži nivo, odnosno nivo lokalne zajednice. Ako se posljedice ne mogu otkloniti na lokalnom nivou, onda se reaguje za dio teritorije, a na kraju za čitavu Srpsku.

Kritična bila i 2017. godina

Velika suša zadesila je RS i 2017, kada je biljna proizvodnja, prema podacima MPŠV, smanjena od 40 do 60, a u pojedinim područjima i do 80 odsto. Šteta je procijenjena na oko 270 miliona KM. Zbog suše i mraza, voćari su te godine takođe tražili proglašenje stanja elementarne nepogode što se, međutim, nije desilo.

– Proglašenjem ovog stanja i nadoknadom dijela štete, poljoprivrednici bi dobili preko potrebnu pomoć za opstanak i nastavak proizvodnje – poručili su tom prilikom iz Udruženja voćara RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu