Hronika

"Šakić nije vozio skuter sa kojim su pobjegle ubice" Nastavljeno suđenje za likvidaciju Slaviše Ćuluma, svjedočio vještak za analizu video snimaka

Optuženi Siniša Šakić zvani Kinez nije vozio skuter, sa kojim su ubice pobjegle nakon ubistva Slaviše Ćuluma u Dragočaju kod Banjaluke, rekao je ovo u Okružnom sudu u Banjaluci vještak Gregor Kovač iz Slovenije.

"Šakić nije vozio skuter sa kojim su pobjegle ubice" Nastavljeno suđenje za likvidaciju Slaviše Ćuluma, svjedočio vještak za analizu video snimaka
FOTO: MUP RS/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

 Ćulum je ubijen 15. maja prošle godine u blizini svoje kuće, a zbog njegove likvidacije uhapšen je i optužen Šakić.

Gregor Kovač je vještak specijalizovan za forenzičku analizu video snimaka.

Kovač je odmah na početku suđenja istakao da on nigdje u nalazu ne kaže da je 100 odsto identifikacijom potvrđeno da je na snimku Šakić, a između ostalog i zbog toga što osobe na motoru imaju kacige.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Siniša Šakić zvani Kinez

Pojasnio je da je za vještačenje dobio 16 snimaka, od kojih su mu samo tri bila dovljno kvalitetna za analizu.

On je danas ispričao da je poredio osobe sa motocikla sa nespornom fotografijom Šakića. Rekao da su mjerili dijelova tijela Šakiću, a uz pomoć softvera izmjerili dijelove tijela osoba na motociklu.

Pročitajte još

– Tokom vještačenja utvrdio sam da je osoba koja upravlja motociklom visoka 187 centimetara i da ona nikako ne odgovara fizičkoj građi optuženog Šakića. Vještačenjem druge osobe utvrdio sam da ima istu visinu i fizičku građu kao Šakić. Ta druga osoba je oko 183 centimetara i ona karakteristikama liči na Šakića, ali ne mogu tvrditi da je on – istakao je Kovač.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Ubijeni Slaviša Ćulum

Vještak je pojasnio da se on ne bavi identifikacijom osoba, nego samo tjelesnom građom osoba sa snimke i osoba sa slike.

Šakićev advokat Željko Šurlan je iznio podatak da je prosječna visina stanovnika u BiH 183 centimetra. Nakon toga upitao je Kovača da li bi suvozač na motociklu mogla biti neka druga osoba.

Kovač je pojasnio da bi to mogla biti druga osoba koja je fizički slična optuženom Šakiću.

Optužnica

Optužnica tereti Šakića da je zajedno i po prethodnom dogovoru sa nepoznatom osobom, nabavio motocikl i iskoristio ga za izviđanje mjesta na kojem su oštećenog planirali ubiti. – Oni su potom prilagodili dvije lokacije u Dragočaju, u pošumljenom pojasu pored lokalnog puta, koji su koristili za skrivanje i skrivanje motocikl – navedeno je u optužnici. Zatim su 15. maja oko 11.15 u Dragočaju, u zasjedi sačekali oštećenog Ćuluma, koji je naišao putem, vozeći automobil. Na vozilo su ispalili najmanje 22 hica iz dva automatska oružja, koja su oštećenom nanijeli teške i po život opasne povrede, usljed kojih je preminuo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu