Društvo

Zahvaljujući Vladi RS domaći proizvođači na dobitku: Stočarska proizvodnja blizu 800 miliona KM

Procjenjuje se da će ove godine ukupna vrijednost stočarske proizvodnje u Republici Srpskoj biti iznad 800 miliona maraka.

Zahvaljujući Vladi RS domaći proizvođači na dobitku: Stočarska proizvodnja blizu 800 miliona KM
FOTO: FOTO: SHUTTERSTOCK

Najveći dio ostvariće se u proizvodnji mlijeka, svinjskog, goveđeg i živinskog mesa. Prekomjerni uvoz svih životinjskih proizvoda ugrožava domaće proizvođače, ali se zahvaljujući mjerama Vlade Republike Srpske povećava proizvodnja koja je u sistemu podsticaja.

Tako je stabilnim otkupnim cijenama i redovnoj isplati podsticaja, otkup mlijeka u Srpskoj lani povećan za osam miliona litara, ili za sedam odsto. Više od jedne trećine mlijeka proizvode velike farme kojima je ovo primarna djelatnost.

Ostoja Nikolić na svojoj farmi u Batkoviću ima 150 grla stoke, u muži 70 krava, i dnevno isporuči 1.300 litara mlijeka.

Ostvarujem podsticaj od 30 feninga po litru. Namjeravamo da proširimo farmu na 400 grla i da dostignemo proizvodnju od oko 5.000 litara mlijeka. Mislim da proizvodnja mlijeka ima perspektivu u Srpskoj i raduje me što se i moj sin Blagiša opredjelio za porodični biznis. Moramo pružiti priliku mladim ljudima da rade i ostanu na selu – kaže Nikolić.

Istovremeno, oko 4.500 proizvođača lani je proizvelo 112 miliona litara mlijeka. Veliki proizvođači imaju profitabilniju proizvodnju, ali je i dalje oko 70 odsto mlijeka sa malih farmi, gdje imaju i tov junadi. Međutim, povećanje premija u mljekarstvu i stočarstvu obradovalo je poljoprivrednike.

Ljubo Maletić iz Kojčinovca kaže da je poljoprivredna proizvodnja nezamisliva bez redovnih podsticaja.

– Uporedite samo kako je agrarni sektoru uređen u nekim zemljama regiona, npr. u Sloveniji ili Srbiji. Podsticaji moraju biti redovni i stabilni. Bogu hvala, pa je to prepoznala naša Vlada RS i resorno ministarstvo. Bez ovih podsticaja bili bismo u teškom položaju – kaže Maletić.

Iako domaća proizvodnja zadovoljava samo 30 odsto domaćih potreba, godinama na tržištu postoji višak tovnih svinja i junadi. Posljednjih godina uvoz junećeg mesa je povećan za dva puta, svinjskog pet puta, za to vrijeme domaća proizvodnja je na ivici opstanka.

Iz resornog ministarstva Vlade RS navode da Ministarstvo spoljne trgovine BiH ne štiti u punoj mjeri domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Pomoćnik ministra poljoprivrede RS Zoran Maletić ističe da je zakonom prije desetak godina jasno definisana procedura u zaštiti domaće proizvodnje, međutim na nivou BiH se to ne provodi.

Foto Srna
Foto Srna
Zoran Maletić

– U zadnje tri do četiri godine jednostavno smo pustili da se uvozi sve i svašta. Samo u prvih šest mjeseci ove godine u Srpsku je uveženo više od 6.000 tona svinjskog mesa ili 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine – kaže Maletić.

On ističe da Vlada Srpske za četiri godine iz Savjeta ministara nije dobila ni odgovor na inicijative i zaključke da se zaštiti domaća poljoprivredna proizvodnja na način kako to rade i zemlje u okruženju.

– U svakom sporazumu postoji mogućnost da se na određeno vrijeme uvoz zaustavi, ukoliko se ustanove viškovi na domaćem tržištu. Niko to do sada nije uradio, nego se umjesto toga napada Vlada Srpske -rekao je Maletić.

Prema njegovim riječima, Vlada RS je budžet za poljoprivredu podigla sa 20 miliona KM na 71 milion KM u ovoj godini, uz uvođenje brojnih mjera podsticaja koji se redovno isplaćuju.

Povećanje podsticaja

Direktna podrška stočarskoj proizvodnji od resornog ministarstva ogleda se i u povećanju podsticaja za ovu proizvodnju u 2018. godini. Premija za priplodnu stoku povećana je za 47 odsto, a posebno je povećana premija za priplodne junice, čak 79 odsto. Premija za proizvodnju mesa u prosjeku je povećana za 36 odsto, a najveće povećanje bilježi premija za utovljene svinje od 88 odsto.

 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu