Banjaluka

Sve gora epidemiološka situacija u Banjaluci: Dugi redovi ispred ambulanti, slavlja i putovanja došli na naplatu

U posljednjoj nedjelji prošle i prvoj nedjelji ove godine znatno je pogoršana epidemiološka situcija u Banjaluci uzrokovana korona virusom. Samim tim i broj pregleda u ARI i Kovid ambulantama je izuzetno povećan, poručili su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Sve gora epidemiološka situacija u Banjaluci: Dugi redovi ispred ambulanti, slavlja i putovanja došli na naplatu
FOTO: DOM ZDRAVLJA BANJALUKA

Naglasili su da je protekla 24 časa u ARI ambulantama u Poliklinici kao i u Službi hitne medicinske pomoći pregledano više od 500 osoba sa simptomima akutne respiratorne infekcije, dok je u Kovid ambulantama u toku jučerašnjeg dana obavljeno 150 pregleda osoba sa pogoršanjem bolesti.

– Pacijenti koji imaju respiratorne tegobe su većinom mlađe i srednje životne dobi koji navode da su se vratili sa odmora, putovanja, zimovanja ili različitih proslava i okupljanja i koji su nakon toga dobili respiratorne tegobe – objasnili su u Domu zdravlja.

Naglasili su da je Dom zdravlja u proteklih 24 sata konstantno prilagođavao svoj način rada trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Čekaonica u banjalučkoj ambulanti
FOTO: DOM ZDRAVLJA BANJALUKA

– Tako smo sa dosadašnjih devet timova u ARI ambulantama za odrasle i djecu školskog uzrasta povećali na 12. Služba hitne medicinske pomoći je takođe, reorganizovana i njihov rad je prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji. U ovoj službi smo povećali broj ambulanti za pregled pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, kao i broj dežurnih timova u noćnoj smjeni – rekli su u Domu zdravlja.

Naveli su da su zbog povećanog broja pozitivnih na virus korona bili primorani da izdvoje medicinsko osoblje iz različitih službi, centara i odjeljenja kako bi ih rasporedili u Higijensko-epidemiološku službu na obradi pozitivnih i osoba koje su bile u kontaktu sa pozitivnim na virus korona.

Čekanje na pregled može da potraje

-Međutim, ni to nije zadovoljilo potrebe niti je smanjilo gužve koje se stvaraju ispred ARI ambulanti. Veći broj  pacijenata sa respiratornim tegobama u svakom trenutku u toku dana čeka u redu na svoj pregled. Zbog velikog broja ovih pacijenata koji dolaze na pregled, čekanje ispred ambulanti može da potraje i duži vremenski period. Stoga molimo naše sugrađane da se prije posjete ARI ambulantama posavjetuju sa svojim timovima porodične medicine koji će im dati adekvatne upute i smjernice o daljem postupanju i naručiti ih na pregled u ARI ambulante. Ovaj apel iznosimo kako bismo smanjili redove ispred ambulanti i ublažili negodovanje korisnika naših usluga, a samim tim povećali produktivnost medicinskih radnika i ubrzali protok pacijenata- rekli su u ovoj ustanovi.

Pročitajte još

Napomenuli su da je u toku jučerašnjeg dana veći broj radnika iz ARI ambulanti, Hitne pomoći i redovnog procesa rada u drugim ambulantama je prijavio neprimjereno ponašanje sugrađana prema zdravstvenim radnicima, kao što su verbalna vrijeđanja, galama, prijetnje, pa čak i fizički napad na medicinsko osoblje zbog čega je morala intervenisati i policija.

FOTO: DOM ZDRAVLJA BANJALUKA/USTUPLJENA
FOTO: DOM ZDRAVLJA BANJALUKA/USTUPLJENA

– Ovakvo ponašanje značajno otežava rad i radnu produktivnost našeg osoblja koje se dvije godine bori sa pandemijom i daje svoj maksimum u  pružanju usluga našim sugrađanima. Naša Ustanova je maksimalno angažovala sve svoje ljudske resurse kako bi obezbijedila pružanje zdravstvenih usluga građanima u ARI i Kovid ambulantama, ali i drugih usluga koje se pružaju u redovnom procesu rada. U slučaju većeg priliva pacijenata u naše službe kao i većeg odsustva radnika zbog bolovanja postoji realna opasnost da će pružanje zdravstvenih usluga građanima biti otežano i ugroženo – istakli su u Domu zdravlja.

Tendencija pogoršanja

Zbog svega što se dešva iz Doma zdravlja mole sugrađane za strpljenje i razumijevanje.

-Posebno napominjemo javnost da prijevremeno uzimanje nazofaringealnog brisa za testiranje na korona virus, dok se on u potpunosti nije razvio u organizmu,  može dati lažno negativne rezultate što će postupak liječenja odvesti u drugom pravcu – rekli su u Domu zdravlja.

Naglasili su da u narednom period očekuju tendanciju pogrošanja epidemiloške situacije u Banjaluci.

– Obzirom da se može očekivati da je omikron soj korona virusa prisutan na našim prostorima i da je dosta virulentniji od prethodnih sojeva, ali i da je među populacijom povećan broj oboljelih i od sezonskog gripa možemo pretpostaviti da će dalja nepovoljna epidemiološka situacija u našem gradu ići sa tendencijom pogoršanja – navelia su u Domu zdravlja.

Zbog svega toga iz Doma zdravlja su uputili apel građanima da se pridržavaju epidemioloških mjera propisanih od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kako bi sačuvali svoje zdravlje i smanjili pritisak na zdravstveni sistem.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu