Hronika

"Napad na policiju je napad na državu" Više osoba privedeno zbog ubistva policijskog načelnika Radenka Bašića

Više osoba danas je privedeno na kriminalističku obradu zbog brutalnog ubistva načelnika kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića, potvrđeno je za Srpskainfo.

"Napad na policiju je napad na državu" Više osoba privedeno zbog ubistva policijskog načelnika Radenka Bašića
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

Ubistvo Bašića izazvala je šok i nevjericu među svim Prijedorčanima, a pogotovo među stanarima naselja  Pećani u kojem su ga svi poznavali.

Na ulicama Pećana danas je vladala neopisiva tuga, te su brojni mještani zastajali na ulici i ispitivali jedne druge o tome šta se desilo.

Niko nije mogao vjeravati da je ubijen Bašić, a za koga su svi imali samo riječi hvale i kažu da se nije moglo reći da li je bio bolji čovjek ili bolji policajac.

– Zašto se ovakve stvari dešavaju samo dobrim ljudima? Veoma smo potreseni zbog ubistva Radenka. Svi smo ga znali i bilo je čas poznavati ga – rekao je jedan od mještana.

Zbog ubistva Bašića u Prijedoru ali i u drugim gradovima privedeno je više osoba. 

– Radi se o privođenju bezbjednosno interesantnih osoba i svih onih koji bi mogli imati bilo kakve informacije vezano za ubistvo Bašića – istakao je izvor Srpskainfo.

Bašić je ubijen jutros oko 6.50 časova, u prijedorskom naselju Pećani, kada je krenuo na posao u Policijsku upravu Prijedor.

Pročitajte još

On je svako jutro išao pješke na posao, a kancelarija mu je bila udaljena desetak minuta od njegove zgrade. Prema pričama njegovih poznanika, svaki dan je išao istim putem pješke na posao. 

– Ubica je očito znao njegove navike i zbog toga je vjerovatno čekao u blizini njegove zgrade, a nije mu smetalo ni to što se sve desilo svega stotinjak metara od osnovne škole – istakao je naš sagovornik.

Kako se nezvanično saznaje, ubica mu je prišao sa leđa i usmrtio ga sa jednim hicem. 

Prema prvim informacijama, mještani su vidjeli muškarca sa crnom jaknom i kapuljačom na glavi, kako bježi poslije ubistva.

Odmah nakon što se saznalo za ubistvo, policija je blokirala cijeli Prijedor u potrazi za ubicom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ//RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ//RINGIER

– Na svim izlazima iz Prijedora postavljeni su punktovi, gdje su stajali policajci sa dugim cijevima i kontrolisali svako vozilo i pješaka koji su prolazili. Takođe i u susjednim gradovima policija kontrolisala vozila u potrazi za ubicama ili dokazima – istakao je sagovornik Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, sve raspoložive policijske snage juče su upućene u Prijedor kako bi ovaj slučaj što prije rasvijetlili.

Na lice mjesta u jutarnjim časovima stigao je i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević. Uviđaju je prisustvovao i patolog doktor Željko Karan koji je pregledao tijelo, a u toku utorka biće obavljena i obdukcija koja će potvrditi tačan uzrok smrti.

„Biće prevrnut svaki kamen“

Nakon što se upoznao sa detaljema slučaja, Kostrešević se obratio novinarima i poručio da je ubistvo Bašića veliki gubitak za policiju i grad Prijedor.

On je istakao da će biti prevrnut svaki kamen da se ubistvo riješi. Naveo je da u rješavanju ubistva policija ima pomoć i od policijskih struktura u regiji.

Prema njegovim riječima, ovo je veoma težak udar za policiju Republike Srpske i čitavu državu.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Napad na policiju je napad na državu. Svi kapaciteti su stavljeni na raspolaganje i Uprava za organizovani kriminalitet zajedno sa Policijskom upravom Prijedor radi maksimalno na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela pod nadzorom tužilaštva – rekao je Kostrešević.

On je naveo da je u toku veoma osjetljiva faza istrage.

– Sigurno nećemo odustati. Ovo neće stati danas, sutra, prekosutra. Dok god ovaj slučaj ne rješimo, sigurno nećemo stati – ponovio je Kostrešević.

Kaže da je poznavao Bašića i da je bio jedan od najvećih profesionalaca.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač osudio je brutalno ubistvo Bašića.

On je poručio da su izgubili velikog profesionalca i velikog čovjeka.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Ovaj napad je napad na cijelu Policiju Republike Srpske i učinićemo sve što je u našoj moći da ubica bude pronađen –  rekao je ministar Lukač.

On je izrazio iskreno saučešće porodici Bašić.

Pročitajte još

Ministar Lukač je rekao da su angažovani svi raspoloživi resursi MUP od Specijalne antiterorističke jedinice i Jedinice Žandarmerije do redovnih snaga, a sve u cilju pronalaska ubice.

Istragu preuzelo Republičko tužilaštvo

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske rekli su da je Policijskoj upravi Prijedor u ponedjeljak u 6.53 časova prijavljeno da je u naselju Pećani u Prijedoru nepoznata osoba pucala iz vatrenog oružja na R.B, policijskog službenika Policijske uprave Prijedor, koji je tom prilikom stradao

Kako su dalje naveli, policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet i Policijske uprave Prijedor, pod nadzorom Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva, preduzimaju mjere i radnje u okviru istrage.

Mještani

Nakon ubistva Bašića, mještani i prijatelji ubijenog su bili u šoku.

Jedan njegov poznanik je ispričao da je bio izuzetno dobar i prijatan čovjek.

– Igrali smo rekreativno fudbal zajedno i tako sam ga upoznao. Bio je veoma društven i komunikativan. Volio je djecu i rado je stupao u komunikaciju sa djecom koja su dolazila na rekreaciju – ispričao je jedan Prijedorčanin.

Drugi komšija kaže da Pećani nisu nikad bili mirno naselje, a da je Bašić bio predivan čovjek.

FOTO: INFO PRIJEDOR
FOTO: INFO PRIJEDOR

– Njegova i moja supruga rade zajedno i onda vjerovatno i prema tome je imao poseban odnos sa mnom. U petak sam ga vidio u Bingu. Bio je dobar čovjek – ispričao je jedan od mještana.

On je dodao da ga je u ponedjeljak ujutru pozvala supruga i rekla mu da je ubijen.

– Steglo mi se. Žao mi nje i njega. Dvoje djece, oboje u osnovnoj školi. Kome li je zgriješio, da mu život uzmu? To je nešto zadnje što čovjeka može snaći. A zašto? Ne može se ući u borbu sa kriminalom, ko god je ušao, završiće ovako, to je sigurno – rekao je Bašićev poznanik.

U MUP Srpske su rekli da su sa šokom i nevjericom primili vijest da je Bašić brutalno ubijen,  te da su ostali bez kolege, prijatelja i velikog čovjeka.

Radenko je svoju policijsku karijeru započeo još prije 29 godina kao policajac u Policijskoj stanici Kozarac.

– U ratu je bio pripadnik Čete posebne jedinice policije SJB-CJB Prijedor, te je kao učesnik ratnih dešavanja bio i ranjen na Krupskom ratištu. Bio je ratni-vojni invalid devete kategorije i borac prve kategorije – rekli su u policiji.

FOTO: 
KOZARSKI VJESNIK/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: KOZARSKI VJESNIK/YOU TUBE/SCREENSHOT

Svoj rad nastavio je 1993. godine u Policijskoj stanici Prijedor 2.

 – Kratko vrijeme, od 2008. godine, bio je inspektor u Policijskoj stanici Prijedor 1, a potom i zamjenik komandira. Na mjesto načelnika Odjeljenja za opšti kriminalitet raspoređen je 2019. godine, a naredne godine na mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije. Radenko je ubijen samo godinu dana prije odlaska u zasluženu penziju, tokom svoje svakodnevne šetnje od kuće do radnog mjesta. Ovaj put, njegova kancelarija ostala je prazna – istakli su u MUP Srpske.

Iskreno saučešće porodici Bašić! Neka mu je vječna slava!

Ubijen još jedan policajac

Marko Šabić (44) osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na obavezno psihijatrijsko liječenja na Psihijatriji na Sokocu zbog ubistva policajca Slađenka Tubina u aprilu 2019. godine u Gornjoj Ravskoj kod Prijedora. Šabić je osuđen zato što je 21. aprila 2019. godine u periodu od 18.50 do 19.15 časova u mjestu Gornja Ravska, nakon svađe sa suprugom, ispred porodične kuće napao svog oca koji je pokušao da stane u odbranu snaje. – Zadao mu je s leđa više uboda nožem. Nakon što je o ovom događaju obaviještena policija, došao je policijac Tubin kojem je optuženi po njegovom ulasku u kuću nanio teške povrede u predjelu stomaka, pucajući iz sačmarice, iz neposredne blizine. Od povreda je policajac preminuo – navedeno je u optužnici.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu