Hronika

Na mjestu nesreće odjekivale eksplozije: Avion koji se srušio u Grčkoj prevozio 12 tona "opasnog tereta"

Avion “antonov 12” koji je, prema nezvaničnim saznanjima, letio iz Srbije ka Jordanu, srušio se u subotu uveče oko 23 časa u blizini aerodroma kod grada Kavala u Grčkoj dok je nosio 12 tona "opasnog tereta", prenijeli su grčki mediji.

Na mjestu nesreće odjekivale eksplozije: Avion koji se srušio u Grčkoj prevozio 12 tona "opasnog tereta"
FOTO: SCREENSHOT

Prema nezvaničnim informacijama, u avionu se u trenutku nesreće nalazilo osam osoba, za koje se vjeruje da su poginule.

Grčki mediji su objavili nepotvrđene vijesti da je letjelica nosila “opasan tovar”, a špekulisalo se da se radi o municiji i eksplozivima za potrebe rata u Ukrajini. Ništa od ovoga sinoć nije moglo biti zvanično potvrđeno.

Pročitajte još

Lokalni mediji su prenijeli da su na mjestu nesreće odjekivale eksplozije, da vatrogasci nisu mogli da priđu buktinji i da se čekao dolazak vojnih pirotehničara.

Mještani su upozoreni da se nipošto ne približavaju mjestu nesreće, da ostanu u svojim domovima i zatvore prozore, a da na otvorenom nose zaštitne maske, zbog nepoznate prirode dima koji se širio sa mjesta pada.

Tokom 60 godina 200 nesreća: Riječ je o modelu “antonov an-12bk” sa četiri turboelisna motora. Dizajniran je u Sovjetskom Savezu kao vojna verzija modela “antonov an-10”. Koristi se širom svijeta kao teretna letjelica. U upotrebi je duže od 60 godina i za to vrijeme je zabilježeno oko 200 nesreća i incidenata u kojima je učestvovao.

Dugačak je 33 metra, visok 10, sa rasponom krila od 38,5 metara.

Ukrajinski vlasnik, sarađuje sa UN i NATO

“Antonov an-12” koji se sinoć srušio u blizini Kavale imao je oznaku UR-CIC. Kao vlasnik i operater se navodi ukrajinska kompanija “Meridian Air Cargo”.

Iz podataka dostupnih na internetu proizilazi da je “Meridian” osnovan 2003. godine i da ima pozivni znak “MEM”. Poslovna aktivnost kompanije je, kako piše na njihovom zvaničnom sajtu, usmjerena na prevoz tereta na domaćim i međunarodnim rutama.

Kompanija trenutno leti samo sa avionima “antonov an-12” i blisko sarađuje sa Ujedinjenim nacijama i NATO paktom na hitnom prenosu vojnih sredstava, piše na njihovom sajtu.

Letio u Beograd, Niš i Sarajevo: Prema podacima dostupnim na internetu, ovaj avion je u minulim danima obavio nekoliko letova između destinacija na Zapadnom Balkanu.

U četvrtak je letio od Pariza do Sarajeva, a u petak od Sarajeva do Beograda i zatim od Beograda do Ankare. U subotu je iz Ankare otišao put Niša, odakle je u kasnim večernjim satima poletio na koban let ka Amanu, u Jordanu.

Iz Niša je poletio u 20.36.

Letio je preko Egejskog mora, severoistočno od Halkidikija, a južno od Tasosa, kad se nešto dogodilo. Pilot je najprije napravio nagli zaokret prema grčkom kopnu, a kasnije još jedan ka aerodromu kod lučkog grada Kavala.

Na kraju se srušio nešto prije 23 časa između sela Antifilipoji i Palehori Kavala, 36 kilometara od aerodroma u Kavali.

Zašto je pao?

Prema pisanju grčkog portala “Prototema”, “antonov” je u vazduhu izgubio četvrti motor i zapalio se.

Pilot je odmah prijavio pomenuti kvar i dobio je dozvolu za prinudno slijetanje na aerodromu u Kavali, ali se avionu ubrzo izgubio trag. Poslednji signal iz letjelice poslat u 22.48, u trenutku kada je avion bio na visini od oko 106 metara, oko 36 kilometara od aerodroma.

Snimci sa lica mjesta pokazuju vatrenu loptu kako se obrušava sa noćnog neba i pretvara se u pečurku dima i ognja poslije udara o zemlju i ogromne eksplozije, piše Blic.

Prema poslednjim izvještajima sa mjesta nesreće, olupina aviona je rasuta u prečniku od 800 metara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu