Hronika

"Ovo je pravna nebuloza" Banjalučaninu sud umanjio odštetu za pogrešno liječenje, a mora platiti i troškove suđenje

Okružni sud u Banjaluci prepolovio je iznos koji je Internacionalni dijaliza centar obavezan da zbog pogrešnog liječenja na ime nematerijalne štete isplati Branislavu Kneževiću iz Banjaluke.

Branislav Knežević leži tokom dijalize
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Umjesto iznosa od 80.000 maraka, Kneževiću je nakon skandalozne drugostepene odluke suda, isplaćen iznos od tek 44.000 maraka.

Sud je najviše umanjio stavku za pretrpljene duševne boli, zbog umanjenja životne aktivnosti izazvanih nepotrebnim liječenjem koja je sa 50.000 maraka prepolovljena na 24.000 maraka.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Umanjen je i iznos za pretrpljene fizičke bolove i to sa 20.000 maraka na  12.000 maraka, dok je dio koji se odnosi na preživljeni strah sa 10.000 maraka sveden na tek osam hiljada maraka.

Skandaloznu drugostepenu presudu upotpunila je odluka o plaćanju sudskih troškova, pa su tako Knežević koji živi u teškim životnim uslovima i jedna zdravstvena multinacionalna kompanija stavljeni u isti koš i srazmjerno će platiti troškove postupka!

Pravna nebuloza

Ovo je kako ističu pravni stručnjaci, nebuloza, jer je sudska praksa uvijek bila na strani onih koji su dobili sudske sporove, a ne izgubili.

Portal Srpskainfo je o slučaju Kneževića detaljno pisao u više navrata, a ovom Banjalučaninu su ljekari Zdravstvene ustanove Bolnica „Internacionalni dijaliza centar“ iz Banjaluke „zaboravili“ pregledati nalaze, te ga umjesto tri mjeseca dijalizom liječili više od dvije godine i tako mu pogoršali zdravstveno stanje.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Okružni sud Banjaluka

Klaudija Kljajić, advokat Kneževića, izjavila je da je Vrhovnom sudu Republike Srpske uložila reviziju na presudu Okružnog suda u Banjaluci.

Pročitajte još

– Nismo zadovoljni drugostepenom presudom kojom je Okružni sud u Banjaluci prepolovio naknadu nematerijalne štete, iako nije naveo parametre na osnovu kojih smatra da je prvostepeni sud precijenio dosuđeni iznos- objasnila je advokat Klaudija Kljajić.

Pored činjenice da banjalučki Okružni sud nije jasno obrazložio odluku o drastičnom umanjenju isplate za nematerijalnu štetu, Kljajićeva se osvrnula i na dio o troškovima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– S jedne strane imate pacijenta, a sa druge medicinsku ustanovu. Praksa je da se troškovi dodjeljuju u skladu sa uspjehom u sporu i ovdje se radi o jednoj pravnoj nebulozi- zaključila je advokat i dodala kako očekuje da će drugostepena presuda biti ukinuta od strane Vrhovnog suda RS.

Podsjetimo, Osnovni sud Banjaluka je u februaru ove godine u obrazloženju prvostepene presude naveo da je tim vještaka utvrdio da hemodijaliza u slučaju pacijenta Branislava Kneževića, koja je trajala od jula 2013. do avgusta 2015. godine, nije vršena u skladu s medicinskim indikacijama.

– Postupak prema pacijentu Branislavu Kneževiću nije urađen u skladu s pravilima medicinske struke i odstupilo se od standarda – naveo je tada osnovni sud.

Nepotrebna hemodijaliza

Tim vještaka je zaključio i da je Knežević u kritičnom periodu dobijao lekove koji su mogli imati ozbiljna neželjena dejstva i komplikacije, ali nema preciznih podataka o tome da li su ih i u kojoj meri ove terapije kod Kneževića izazvale.

– Nepotrebna hemodijaliza je štetno djelovala na bubrege, prije svega negativnim uticajem na bubrežnu cirkulaciju, naročito prilikom epizoda pada krvnog pritiska koji prati primjenu ove terapije, što dovodi do ubrzanja propadanja bubrežne funkcije i skraćuje vrijeme do ponovnog povratka na hemodijalizu – konstatovao je sud u prvostepenoj presudi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pored nepotrebne izloženosti hemodijalizi i ultrafiltraciji krvi od jula 2013. do avgusta 2015 godine, Kneževiću je bila ugrađena i arteriovenska fistula, koja je dovela do dodatnog opterećenja srca i direktan je uzrok smanjenja radne sposobnosti kod Kneževića, jer tu ruku nije mogao koristiti za napor.

Sud je zaključio da svi saslušani svjedoci tužene strane, odnosno ZU Bolnica „Internacionalni dijaliza centar“ Banjaluka, nemaju neposrednih saznanja o lečenju Kneževića, niti konkretne informacije o razlozima produženja hemodijalize Kneževiću.

Umjesto tri mjeseca, liječili ga dvije godine

Branislav Knežević je za Srpskainfo ispričao da je sve počelo u martu 2013. godine kada mu je utvrđena bubrežna slabost u vidu metaboličke acidoze s visokim vrijednostima azotnih materija u krvi. Tada je zaključeno da se radi o hroničnoj bubrežnoj slabosti koju je prouzrokovao povišen krvni pritisak i njime izazvana skleroza krvnih sudova bubrega. U aprilu 2013. godine Knežević imao je i prvu dijalizu. Uz terapiju za povišen krvni pritisak i hroničnu bubrežnu slabost pacijent je upućen u “Fresenius”, privatni dijalizni centar u Banjaluci, na dalje liječenje hemodijalizama. U naredna tri mjeseca Kneževiću su se, kako su to konstatovali na Klinici za nefrologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu, postepeno smanjivale vrijednosti azotnih materija. Umjesto da nakon tri mjeseca prekinu s hemodijalizom, ljekari se nisu puno osvrtali na dobre nalaze pacijenta, pa se nesrećni Banjalučanin „liječio“ još dvije godine. Knežević je, dakle, više od dvije godine “liječen” iako je imao uredne medicinske nalaze, zbog čega je došlo od ozbiljnih posljedica po zdravlje ovog Banjalučanina. – To vam je život, kao u zatvoru. Ne možete nigdje otići, jer ste vezani za dijalizu i odlaske u Centar u kojem provodite tri dana u sedmici po četiri časa, a onda izmrcvareni odlazite kući na oporavak. Invalid ste, jer ruku kroz koju primate dijalizu više ne možete koristiti – naveo je Knežević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu