Društvo

"Čekamo odluku suda" Frezenius bez komentara na slučaj pacijenta kojem je ZBOG DIJALIZE UNIŠTENO ZDRAVLJE

Zdravstvena ustanova - bolnica "Internacionalni Dijaliza Centar" odbila je da komentariše slučaj pacijenta Branislava Kneževića koga su ljekari ove ustanove pune dvije godine držali na hemodijalizi.

"Čekamo odluku suda" Frezenius bez komentara na slučaj pacijenta kojem je ZBOG DIJALIZE UNIŠTENO ZDRAVLJE
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Iz Frezeniusa su na upit Srpskainfo odgovorili da čekaju odluku suda u konkretnom slučaju, te da svojim komentarom ne žele uticati na ishod postupka.

Dodali su ujedno kako je sigurnost i zdravlje pacijenata najveći prioritet ove zdravstvene ustanove.

– Svakog mjeseca, Zdravstvena ustanova – bolnica “Internacionalni Dijaliza Centar” Banjaluka pružajući dijalizne terapije, koje su od krucijalne važnosti za zdravlje pacijenata koji boluju od bubrežne insuficijencije, utiče na očuvanje života pacijenata koji se dijaliziraju u našim centrima. Budite uvjereni da naši doktori donose odluke na bazi pouzdanih medicinskih podataka i medicinske ekspertize, kao i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta – navodi se u odgovoru Frezeniusa.

Pročitajte još

Inače, od ove zdravstvene ustanove smo tražili odgovor da li su i na koji način sankcionisani ljekari koji su Kneževiću umjesto tri mjeseca, terapiju držali pune dvije godine.

Podsjetimo, Banjalučanin Branislav Knežević tužio je Frezenius nakon što je ustanovio da mu je zbog bespotrebne terapije hemodijalizom ozbiljno narušeno zdravstveno stanje.

Knežević je u aprilu 2013. godine imao prvu dijalizu. Uz terapiju za povišen krvni pritisak i hroničnu bubrežnu slabost pacijent je upućen u Fresenius, privatni dijalizni centar u Banjaluci, na dalje liječenje hemodijalizama.

U naredna tri mjeseca Kneževiću su se, kako su to konstatovali na Vojnomedicinskoj akademiji, Klinici za nefrologiju u Beogradu, postepeno smanjivale vrijednosti azotnih materija. Umjesto da nakon tri mjeseca prekinu s hemodijalizom, ljekari se nisu puno osvrtali na dobre nalaze pacijenta, pa se nesrećni Banjalučanin “liječio” još dvije godine uz komentare ordinirajućeg ljekara: “Lezi kada ti je bog dao!”

Knežević je, dakle, više od dvije godine liječen u Internacionalnom centru za hemodijalizu u Banjaluci, iako je imao uredne medicinske nalaze, a zbog čega je došlo od ozbiljnih posljedica po zdravlje ovog Banjalučanina. Posljedice su bile takve da je Knežević sada osuđen na doživotnu hemodijalizu zbog trajnog oštećenja bubrega.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako je već nakon tri mjeseca imao uredne medicinske nalaze, oni nisu bili prepozanti od strane nadležnih ljekara.

Primarijus Ljubiša Veljančić, načelnik Klinike za nefrologiju VMA u Beogradu konstatovo je nakon uvida u medicinsku dokumentaciju da Knežević tri mjeseca nakon tretmana hemodijalizom više nije imao medicinske indikacije za daljim liječenjem.

Nevjerovatno je da je Veljančić, a ne ordinirajući ljekar, u medicinskoj dokumentaciji “vidio” smanjivanje azotnih materija, ali i velike tegobe koje je Knežević imao prilikom hemodijaliza, od grčeva, padova krvnog pritiska, kolapsnih stanja, posebno pred kraj tretmana.

– Svi navedeni nalazi ukazivali su da je pacijent u martu 2013. godine imao naglo i privremeno pogoršanje hronične bubrežne slabosti i tada je zbog tog pogoršanja bilo indikovano započeti hemodijalizno liječenje, ali je isto to liječenje već sredinom juna 2013. godine trebalo biti obustavljeno, jer je kod pacijenta došlo do oporavka i on od tada nije imao medicinske indikacije za tretmane hemodijalizom – navodi se u izvještaju primarijusa Veljančića.

Dodaje se kako je Knežević imao hroničnu bubrežnu slabost, ali ne potpunu i trajnu koja je zahtijevala liječenje hemodijalizom.

– Nažalost, to tada nije prepoznato i pacijentu je nastavljeno redovno sprovođenje hemodijalizom tri puta nedjeljno. Naredne dvije godine! – zaključuje načelnik Klinike za nefrologiju VMA.

Primarijus Veljančić je istakao i da je Knežević priključivan na aparate za hemodijalizu i sa vrijednostima urea 10,5 i kreatinin 329.

Nakon toga Knežević se obratio svom ljekaru, koji mu je indikovao hemodijalizu, koji takođe potvrđuje navedeno!?

Sa nalazima Veljančića ubrzo su se složili i ljekari iz Centra za dijalizu.

Prihvati notifikacije