Društvo

"Plate otišle za 25 odsto" Evo koliko su u Srpskoj za godinu poskupjeli pekarski proizvodi

U Srpskoj je od danas hljeb skuplji za deset feninga, dok su cijene gotovo svih ostalih pekarskih proizvoda otišle za pet odsto.

poskupljenje hljeba
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Tako, vekna od 600 grama sada košta 2,10 KM, dok su svi pekarski proizvodi punjeni mesom ili mliječnim proizvodima, poput pita, pica, lisnatih tijesta, kroasana, skuplji za pet odsto, kaže Saša Trivić, vlasnik “Krajina klasa” i lanca pekara “Manja”.

Dodaje da se, od ovih pet odsto poskupljenja pekarskih prozvoda, dva odsto odnosi na povećanje cijene struje, dva odsto na povećanje plata zaposlenima, a  jedan odsto čini cijena sirovina.

Pročitajte još

– Ove tri stavke su u našoj kalkulaciji. Najopasnija stavka su nam, svakako, plate koje čine 35 odsto našeg ukupnog prometam i koje su izjednačene sa učešćem materijala. Ove godine plate našim radnicima su povećane za najmanje 25 odsto, dok su pekarski proizvodi poskupjeli za oko 50 odsto. Mi već imamo zatvorenih objekata, jer ne možemo da obezbjedimo novac ni za sadašnje plate – ističe za Srpskainfo Trivić.

Prema njegovim riječima, ako u narednom periodu ne bude novog porasta troškova proizvodnje i cijene pekarskih proizvoda trebalo bi da miruju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu