Društvo

Povratak u školu za Zlatana (14) je OSTVARENJE SNOVA: “Kada si školovan možeš da biraš šta da radiš sa svojim životom”

Zlatanu Erdiću, 14-ogodišnjaku iz Mrazovca kod Bužima, povratak u školu je ostvarenje snova i životna prilika koju ima namjeru da iskoristi.

Povratak u školu za Zlatana (14) je OSTVARENJE SNOVA: “Kada si školovan možeš da biraš šta da radiš sa svojim životom”
FOTO ALMIR PANJETA/SAVE THE CHILDREN

Kada si školovan možeš da biraš šta da radiš sa svojim životom, da li da ideš ili ostaneš. Kada nemaš školu, možeš samo ostati gdje jesi – poručuje on.

Zlatan je do prije četiri godine zbog zdravstvenog stanja imao veće poteškoće u kretanju. Uprkos operaciji, rečeno mu je da ne može nastaviti s daljnjim redovnim školovanjem. Roditelji su imali želju, ali ne i mogućnosti da Zlatanu priušte put u udaljenu školu.

– Bio sam četvrti razred. Svi moji drugari su završili i nastavili dalje, ja sam ostao kod kuće i sanjao novi polazak u školu – priča nam Zlatan.

On je od ove godine smješten u internat Kulturnog centra “Fatih” u Bihaću iz kojeg svaki dan ima prevoz do škole.

– Nisam odustao. Sreća – imao sam internet, čitao, pratio novine i gledao Jutjub, gdje pratim sve balkanske jutjubere i najvećeg jutjubera na planeti koji se zove PewDiePie, uz kojeg pomalo učim i jezik. Sada sam opet krenuo u školu i presrećan sam zbog toga. Učim i trudim se – kaže on.

Foto Almir Panjeta/Save the Children
Foto Almir Panjeta/Save the Children

Za Zlatanov povratak u školu u velikoj mjeri je zaslužena Belmana Trivunić, direktorka Osnovne škole “Harmani 1” u Bihaću, koja kaže da joj je, iako je godinama u prosvjeti, bilo nepojmljivo da u 21. vijeku postoje djeca koja su van sistema obrazovanja.

– Obilazeći lokalne sredine našli smo se i u Zlatanovoj porodici. Vidjela sam da on ima želju, da njegovi roditelji takođe žele da on ima adekvatno školovanje, ali da jednostavno nemaju mogućnosti – priča direktorka o susretu s dječakom.

Belmana je Zlatna upoznala kroz rad u projektu „Bright4All – Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini“, koje za cilj ima da kroz istraživanje sa mladima prikupi podatke o o razmjerama i uzrocima napuštanja obrazovanja. Istraživanje finansira Evropska unija i u njemu je učestvovalo 1.132 djece iz Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona, te Prijedora, Bijeljine i Brčko Distrikta.

Foto Almir Panjeta/Save the Children
Foto Almir Panjeta/Save the Children
Belmana Trivunić

Za samu realizaciju EU je izdvojila 350.000 evra, a istraživanje sprovode organizacija Save the Children u partnerstvu s Omladinskim centrom “Vermont” iz Brčkog i Udruženjem “Žene sa Une” iz Bihaća.

Aida Behrem, izvršna direktorka Udruženja “Žene s Une”, kaže kako je samo istraživanje već na početku imalo uticaj na povećanje svijesti o napuštanju obrazovanja i kod samih učesnika u istraživanju.

– Jedan od glavnih ciljeva istraživanja bio je da se utvrde uzroci odustajanja od školovanja, ali i da se obrazovnim i drugim nadležnim institucijama ukaže na nedostatak sistemskih rješenja, te da ponudimo konkretna rješenja koja će se primijeniti kroz multisektorski pristup i odgovarajuće referalne mehanizme. I ranije se dešavalo da se, uz dodatni angažman pojedinaca u zajednici, nekoj djevojčici ili dječaku kao što je slučaj sa Zlatanom pomogne da redovno pohađaju školu, ali nažalost nema dovoljno sistemskih rješenja u takvim situacijama u smislu povezivanja svih ključnih institucionalnih i neinstitucionalnih aktera – kaže ona.

Foto Almir Panjeta/Save the Children
Foto Almir Panjeta/Save the Children
Aida Behrem

Jedan od neočekivanih uspjeha proizašlih iz istraživanja jeste da je sama njegova realizacija u zajednici uticala na podizanje svijesti kod ključnih aktera koji su u njemu učestvovali, pa su se neka od djece obuhvaćena istraživanjem, poput Zlatana, vratila u školu.

– Istraživanje je potvrdilo da je porodica najvažniji dio svakog društva i da je vrlo važna i uticajna u odrastanju svakog djeteta, te da je veoma bitno pružiti podršku porodici kada je u pitanju djetetov razvoj, a posebno njegovo obrazovanje. Roditelji jesu oni koji imaju obavezu da vode brigu o svom djetetu, ali u situaciji kada su ograničeni, kako svojim ličnim, tako i materijalnim kapacitetima, društvo je to koje im treba pomoći – ističe direktorka Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

Organizacije koje su radile na istraživanju smatraju da je neophodno uspostaviti koordinirane i sinhronizovane preventivne aktivnosti, kako bi se smanjilo napuštanje obrazovanja i osiguralo da djeca dobiju odgovarajuću podršku da ostanu u školskom sistemu.

Naglašavaju da je intersektoralni i interdisciplinarni pristup neophodan u ovoj situaciji, te su organzacije oformile intersektoralne radne grupe, koje će se fokusirati na razvijanje efikasnog mehanizma za prevenciju napuštanja obrazovanja.

(Almir Panjeta/Save the Children)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu