Društvo

I DALJE TRAŽE PRAVDU ZA NAJBLIŽE Porodice nikada neće odustati od procesuiranja zločina u Brodu

Porodice poginulih iz Republike Srpske smatraju neprihvatljivim što uprkos brojnim dokazima još niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Brodu 1992. godine i nikada neće odustati od procesuiranja odgovornih, izjavio je Srni predsjedik republičkog Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac.

I DALJE TRAŽE PRAVDU ZA NAJBLIŽE Porodice nikada neće odustati od procesuiranja zločina u Brodu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iza jedinica Hrvatske vojske u Brodu i Posavini ostale su masovne grobnice Srba, logori, uništena i opljačkana srpska imovina, a na području Broda do sada je otkriveno osam masovnih grobnica, jedna na području Slavonskog Broda, te ekshumirani posmrtni ostaci više od 300 lica – rekao je Grabovac povodom 27 godina od agresije Hrvatske vojske na ovu opštinu.

On je naveo da porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske nisu zadovoljni radom Tužilaštva i Suda BiH na procesuiranju ratnih zločina koje su jedinice Hrvatske vojske počinile nad Srbima u BiH jer se više od dvije decenije nakon rata ništa ne čini na ovom pitanju.

– Krajnje je neprihvatljivo da za zločine nad Srbima u Brodu još niko nije odgovarao, uprkos brojnim dokazima, masovnim srpskim grobnicama i izjavama svjedoka – rekao je Grabovac.

Grabovac je podsjetio da ratni zločin nikada ne zastarjeva, zbog čega je uvjeren da će licu pravde biti privedeni naredbodavci i izvršioci ovog zločina.

U Brodu će sutra biti obilježeno 27 godina od agresije vojske Hrvatske na ovu opštinu.

Parastos poginulim borcima biće služen u 12.00 ispred spomen-obilježja u Brodskom polju jedan kod Osnovne škole “Sveti Sava”, najavljeno je iz Boračke organizacije opštine Brod.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu