Politika

LICEMJERSTVO NA EVROPSKI NAČIN Dok razvijene zemlje dižu zidove, migranti NASELJAVAJU BiH

Nakon što se razvijene zemlje nisu snašle u prvom talasu migranta, u drugom talasu će Bosna i Hercegovina verovatno biti zadnja destinacija za većinu izbeglica koje uđu u nju, što za nas može biti opasno sa više aspekata.

LICEMJERSTVO NA EVROPSKI NAČIN Dok razvijene zemlje dižu zidove, migranti NASELJAVAJU BiH
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rekao je ovo stručnjak za međunarodne odnose i viši asistent Fakulteta političkih nauka u Banjluci, Željko Budimir, objašnjavajući koliko migrantska kriza može biti opasna za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Prvi aspekt je terorizam, jer ljudi koji dolaze sa tih područja nemaju nikakva dokumenta. Drugi aspekt je promjena demokratske slike na prostor koji je u ozbiljnim problemima kada je u pitanju populacija, a treći aspekt je politička situacija u BiH, koja je sama u ovom trenutku vrlo nezahvalna. Vlast još nije formirana, tako da ne postoji efikasan način nošenja sa bilo kakvom krizom, a kamoli krizom kao što je migrantska – rekao je Budimir.

“Kako mi da se nosim s tim?”

On dodaje da je očigledano da zemlje centralne Evrope ne žele da prime migrante.

– Ako velike države Evropske unije kažu da nemaju kapacitet da prime migrante, kako onda mi možemo da imamo kapacitet da se nosimo sa krizom koja ima gotovo globalni karakter – upitao je Budimir.

Saglasan s njim je i predsjednik Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nenad Stevandić.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Republika Srpska, ali i cijela BiH, kao zemlja sa ogromnim problemima i ratnim nasljeđem, katastrofalnom ustavnom strukturom i veoma lošim bruto društvenim proizvodom, nemaju nikakvih uslova da primaju migrante i ne mogu da rješavaju probleme razvijenih zemalja koje hoće da primaju migrante i koje imaju uslove za prijem migranata – rekao je Stevandić dodajući da je potpuno licemjerno tražiti od nerazvijenih zemalja sa puno problema da primaju migrante, a oni koji imaju šansu da ih prime to ne rade.

Navodi da BiH nije kriva za migrantsku krizu, a razvijene zemlje jesu, jer su učestvovale u pravljenju hosa, pa „neka se pogledaju u ogledalo“ i neka rješavaju oni koji su tu krizu stvorili.

Pročitajte još

– BiH treba da izađe iz te priče. Zašto uopšte te ljude teraju da pješaće hiljadama kilometara, da plaćaju na granicama, da ih svako ucenjuje… Ako će ih već smjestiti po Austriji, Njemačkoj, Luksemburgu ili Belgiji, mogli su da im plate avione i da ne putuju toliko – rekao je Stavandić.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika Valentina Incka da Republika Srpska ima mjesta za migrante, Stevandić kaže da je riječ o velikom licemjerstu koje, nažalost, karakteriše velike zemlje i njihove političare poput Valentina Incka.

Zašto ih Incko ne primi?

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je naglasila da je izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da migrante treba rasporediti na teritoriji Republike Srpske neozbiljna, ocijenivši da je njegovo vrijeme iscurilo.

Ona je upitala zašto Incko i mnogi iz međunarodne zajednice ne nasele migrante u svojim zemljama, kad već to preporučuju Srpskoj.

Foto: Srna
Foto: Srna

– Oni su odlučili da sve ograde zidovima i žicom, a nama savjetuju da držimo migrante u Republici Srpskoj. Mi nemamo prostora za smještaj migranata, niti mogućnosti da ih zbrinemo i naš stav u vezi s tim je veoma jasan – poručila je Cvijanovećava.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu