Banjaluka

LJUBIČASTI NOVEMBAR MJESEC ZA NAŠE MRVICE Akcija Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice” i ove godine nizom aktivnosti će obilježiti mjesec novembar u kojem žele podići svijest javnosti o ovim mališanima i teškom putu koji moraju preći.

LJUBIČASTI NOVEMBAR MJESEC ZA NAŠE MRVICE Akcija Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece
FOTO: SRNA

Cilj je da se skupe sredstva za kupovinu opreme za specijalističke oftalmološke preglede, koji utiču na prevenciju oboljenja ili krajnjeg, neželjenog i trajnog oštećenja vida.

Početak manifestacije “Ljubičasti novembar” obilježiće večeras humanitarna predstava Narodnog pozorišta RS “Ožalošćena porodica”, a sav iznos od prodatih karata biće doniran udruženju “Mrvice”.

Kao i proteklih godina, tokom novembra biće aktivan humanitarni broj 1415 putem kojeg će se sakupljati sredstva za kupovinu opreme neophodne za adekvatno liječenje i tretman prijevremeno rođene djece. Ove godine kampanja se odvija pod sloganom “sanjam svijet, vidim svijet” jer je želja „Mrvica“ da prikupe novac za laser koji će terapijskim tretmanima spriječiti oštećenje ili potpuni gubitak vida.

Većina prijevremeno rođene djece razvija se normalno i u prvim godinama potpuno sustiže svoje kalendarske vršnjake. Međutim, ova djeca su u većem riziku od većeg broja razvojnih teškoća i različitih zdravstvenih komplikacija, od kojih su neke odmah uočljive, a neke se ispoljavaju u kasnijim fazama razvoja djeteta.

Jedna od tih komplikacija, kojoj smo ove godine poklonili posebnu pažnju jeste retinopatija povezana sa prevremenim rođenjem. Naša djeca, oboljela od prematurne retinopatije, budu izložena mučnom i dugom transportu ka još jednoj bici. Onako malo i nejako biće, u nesigurnim uslovima, upućuje se medicinskim transportom ka Institutu za neonatologiju u Beogradu na lasersku operaciju, koja spašava ove mališane od sljepila – ističe Danka Mirjanić, predsednica Udruženja.

Centralne aktivnosti u ovoj kampanji, biće realizovane 17. novembra kada se i obilježava međunarodni dan prijevremeno rođene djece.  Krajem novembra biće organizovano i humanitarno veče.

“Mrvice” su prošle godine u okviru kampanje nabavile deset toplih krevetića za bebe, koji su uručeni bolnicama u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu