Hronika

DETALJI STRAVIČNE SAOBRAĆAJKE "Sve je odjeknulo, kao da je avion pao na nas"

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći, koja se juče dogodila na autoputu Beograd – Niš, kod mjesta Gornja Trnava, tri osobe su poginule, a osam je povrijeđeno, kada je na kombi kragujevačkih tablica, koji je zbog kvara stajao u zaustavnoj traci, naletio šleper kojim je upravljao G. B. (46) iz Kraljeva.

DETALJI STRAVIČNE SAOBRAĆAJKE "Sve je odjeknulo, kao da je avion pao na nas"
FOTO: B. JANAČKOVIĆ/RAS SRBIJA

Na licu mjesta nastradali su Kragujevčani Srđan i Ljubiša Jovanović, kao i devetnaestogodišnji Žikica Veličković iz Rače Kragujevačke. Njegov otac Igor, kao i još sedmororica kolega, teže su ili lakše povrijeđeni, a ljekari niškog Kliničkog centra u petak su se borili da spasu živote četvorice sa najtežim ozljedama.

Nesrećnom Žikici, najmlađem od radnika u kombiju, ovo je trebalo da bude prvi radni dan. On je sa kolegama iz firme “Telefon kabl” iz Kragujevca kombijem krenuo u Leskovac, kada je na njih, oko 10 časova, u punoj brzini naletio šleper. U trenutku nesreće, nekoliko radnika stajalo je ispred kombija i čekalo šlep-službu, a kada su uočili kamion nisu stigli ni da reaguju.

U kombiju je bilo nas 11, krenuli smo na posao u Leskovac, gdje je treba­lo da postavljamo kablo­ve – rekao je za Novosti, iz bolničke postelje, Boško Mihajlović.

– Negdje oko Aleksinca, kombi nam se pokvario, pa smo stali u zaustavnoj traci. Nas nekoliko je bilo van kombija, a neki su ostali unutra. Sve mladi ljudi, kolege. Vozač je pozivao telefonom drugo vozilo da dođe po nas, kada je neko uzviknuo “jao, jao, vidi kako vozi”. U tom trenutku kao da je avion pao, toliko je odjeknulo. Šleper je svom silinom naletio pravo na kombi. Gledao sam nemoćno šta nas snađe… Šleper je moje kolege samljeo kao vode­nica, mislio sam da niko neće preživjeti – dodao je on.

Mihajlović je zbrinut sa lakšim povredama glave, dok su se ljekari Kliničkog centra u Nišu u petak bez prestanka borili za živote vozača kombija Dejana Ristića (33) i još trojice najteže povrijeđenih radnika. Oni su zadobili povrede glave, grudnog koša i ekstremiteta. Pomoć je ukazana Boškovom sinu Milanu Mihajloviću, Miroslavu Stojanoviću, Borisu Stanojeviću, Stefanu Vesiću i Goranu Nikoliću.

– Šta uradi ovo, sve nas pobi čovječe – rekao je neko vozaču kamiona, koji je izašao nepovrijeđen da vidi kakvu je tragediju napravio – priča dalje Mihajlović.

– Sve se razletjelo u trenutku. Krv je bila na sve strane, povrijeđeni su jaukali, zapomagali, nismo znali kome prije da pomognemo. Stali smo u zaustavnu traku, skroz desno, baš iz razloga da bismo bili bezbjedni. Užas, šta nas snađe – istakao je Mihajlović.

Goran Nikolić, drugi povrijeđeni radnik, sjedio je na mjestu suvozača kada je došlo do sudara.

– Samo sam čuo i osjetio strašan tresak. U trenutku sam imao prekid filma. Vozilo je bilo potpuno zgužvano. Izvukao sam se, nekako, kroz slomljeno staklo kombija – rekao je Nikolić.

U bolnici gdje su povrijeđeni smješteni, svi medicinski radnici bili su na nogama. Osmorica pacijenata, prema riječima direktora Urgentnog centra Miodraga Lazića, za kratko vrijeme dovezena su u bolnicu.

– Četvoro izuzetno teško povrijeđenih pacijenata imaju politraume, povrede više sistema, glave, grudnog koša, ekstremiteta. Jedan od njih je na aparatu za disanje, i njegovo stanje je krajnje kritično. Dvojica pacijenata sa povrijedama ekstremiteta su operisana, a jedan sa povredama grudnog koša i karlice je na intenzivnoj njezi, ali se nadamo da će njihovo stanje biti zadovoljavajuće – rekao je dr Lazić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu