Hronika

ŠOKANTNO Učenice u Sarajevu se po tijelu REZALE ŠESTAROM i oštricom šiljala za olovke

Roditelji đaka Osnovne škole “Edhem Mulabdić” u Sarajevu u panici su nakon što se protekle sedmice otkrilo da među učenicama jednog od sedmih razreda kruži opasna igra samopovređivanja, poput “plavog kita”, koji je protekle godine bio popularan među mladima na društvenoj mreži Instagram.

učenici
FOTO: R. GETEL/RAS SRBIJA

Nastavnici su internom istragom otkrili da samo tri djevojčice u tom razredu nisu izrezane. Učenice su se po rukama i skrivenim dijelovima tijela rezale šestarom i oštricom šiljala za olovke. Šokantni slučaj u ovoj školi otkriven je sasvim slučajno, piše Avaz.ba.

Nakon što je jedna od djevojčica u prošlu srijedu pokušala da izbjegne nastavu, njena nastavnica krenula je da provjerava je li učenica tog dana zaista bila kod ljekara sa majkom.

Nastavnica je nazvala majku, koja je rekla da kćerka nije s njom. Uplašeni da je djevojčica nestala, nastavnici su krenuli u potragu za njom.

Djevojčice iz njenog razreda priznale su da znaju gdje se njihova drugarica nalazi te su je, zajedno s nastavnicima, pronašli ispred osnovne škole na Hridu, gdje se sastala s grupom dječaka.

Trinaestogodišnjakinja je bila izrezana po tijelu, što je nastavnike šokiralo. Nakon što im je priznala da je u pitanju igrica koja se među djevojčicama iz njenog razreda proširila preko Instagrama, nastavnice su odvele sve učenice u svlačionicu. Pregledale su ih i utvrdile da samo tri nisu izrezane.

Škola je hitno zakazala roditeljski sastanak. Pojedine majke zaista su bile uplašene. Cijeli slučaj je, koliko ja znam, prijavljen i Centru za socijalni rad – kazao nam je jedan od roditelja.

Rad sa psihologom

Kako nezvanično saznajemo, djevojčice nisu urezivale “plavog kita”. Riječ je o više različitih simbola, koje su urezivale uglavnom na ramenu tako da ostanu neprimjetni prilikom nošenja majica kratkih rukava.

– Nisam siguran da je slučaj prijavljen policiji, ali od prošle sedmice s učenicima radi školski psiholog – kazao nam je naš sagovornik.

Neslana šala

Osnovna škola “Edhem Mulabdić” bila je u oktobru 2016. godine u žiži interesiranja javnosti zbog bijelog kombija iz kojeg je izlazio maskirani muškarac i prepadao djecu. Društvene mreže tada su bile preplavljene uznemirujućim objavama roditelja.

Jedna građanka je upravo ispred ove škole uslikala bijeli kombi sa plastičnom maskom. U međuvremenu se oglasio vlasnik kombija, tvrdeći da je vozilo vlasništvo njegove građevinske firme iz Sarajeva te da je u pitanju neslana šala njegovih radnika, koji su plastičnu masku pronašli u vozilu.

Izazov plavog kita

Opasna igra “Izazov plavog kita” brzo se prošle godine proširila društvenim mrežama i postala top-tema svjetskih medija. Igra je bila destruktivnog i suicidalnog karaktera.

Navodila je djecu na samoubistvo. Dvadesetjednogodišnji Rus Filip Budeikin, tvorac ove igrice, uhapšen je zbog sumnje da je nagovorio 16 djevojčica iz Rusije da se ubiju igrajući “plavog kita”. Nakon hapšenja, izjavio je da su njegove žrtve biološki otpad, da su bile sretne što umiru i da je on čistio društvo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu