Društvo

OTPREMNINE ŽELI I DEFICITARAN KADAR Ko će biti odgovoran ako iz ERS odu elektromonteri i inženjeri

U četiri distributivna preduzeća iz sistema „Elektroprivrede RS“ višak zaposlenih je oko 600 od ukupno njih oko 4.000 radnika. Oni koji ne uzmu stimulativne otpremnine u tri kruga, dobiće otkaz i ostaće bez stimulativnih otpremnina.

OTPREMNINE ŽELI I DEFICITARAN KADAR Ko će biti odgovoran ako iz ERS odu elektromonteri i inženjeri
FOTO: SRNA

Ovako je predviđeno da se za početak riješi procijenjeni višak broja zaposlenih, s tim da u „Elektro Doboju“ ne postoji višak zaposlenih zahvaljujući racionalnom i pozitivnom poslovanju rukovodstva.

Za višak zaposlenih u 4 distributivna preduzeća obezbijeđeno je 27 miliona KM, što znači da u prosjeku otprmnina po zaposlenom iznosi 45.000 KM. Konkretno, najniža predviđena otpremnina je oko 22.000, a najviša nešto veća od 50.800 maraka. Jedini kriterijum su godine staža.

Oglasi za stimulativne otprmenine objavljeni su u distributivnim preduzećima i zaposleni se već prijavljuju, kako nam je potvrđeno u sindikalnim organizacijama. Međutim, predstavnici sindikata imaju podatke da se za otprmenine prijavljuju i kvalifikovani radnici, odnosno radna snaga koja je deficitarna na cijelom našem tržištu.

Administracija

Inače, po ranijim izjavama predstavnika sindikata, višak zaposlenih u ERS odnosi se na administraciju, dok nedostaje KV radnika i inženjera.

Stvar je u tome da uprave distributivnih preduzeća treba da za svoje preduzeće naprave plan o višku zaposlenih, odnosno da ne dozvole da stimulativne otpremnije uzmu radnici koji rade na terenu – ističe za Srspkainfo Zoran Mićanović, predsjednik Sindikata MH ERS.

Mićanović je u ime zaposlenih u ERS potpisao dokument „Mjerila i kriterijumi optimizacije broja zaposlenih u distributivnim preduzećima na osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa uz ostvarivanje prava na stimulativnu otpremninu i naknadu za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika“.

Pročitajte još

– U cijelom sistemu „Elektroprivrede“ nema puno zaposlenih koji rade. Ako dolazite na posao, ništa ne radite i ne znate zbog čega ste došli, pa tu vam nije mjesto. Vjerujte, znaju oni između sebe ko je višak, a ko ne – poručuje Mićanović.

Do 21. februara zaposleni u distributivnim preduzećima mogu se prijaviti na oglas za stimulativne otpremnine, a nakon toga će, kako kaže Mićanović, mnoge stvari biti jasnije.

Štampanje računa

Obrad Simić, predsjednik Sindikalne organizacije u „Elektro Doboju“, za Srpskainfo potvrđuje da u ovom distributivnom preduzeću nema viška zaposlenih radnika.

– Dogovoreno je da jedino ponudimo stimulativne otpremnine zaposlenima koji su invalidi rada, i to isključivo na doborovoljnoj osnovi. Ako ne žele, neće morati – objašnjava Simić.

Dodaje da je u prvoj varijanti bila informacija da u ovom preduzeću ima manjak radnika, ali da se to još ne zna i da zavisi od toga gdje će se računi za električnu energiju za sve potrošače štampati.

– Bilo je prvo predviđeno da bude u Doboju, a sada postoji informacija da će to biti Pale. Dakle, nije konačno utvrđeno – ističe Simić.

Gdje je višak

Po podacima svih sindikalnih organizacija iz distributivnih preduzeća, u Banjaluci (Elektrokrajina) je procijenjen višak od oko 290 od ukupno oko 1.900 zaposlenih. U Bijeljini (Elektro Bijeljina) višak je oko 190 od oko 920 radnika, u Palama (Elektrodistribucija) je procijenjen višak od oko 70 od oko 620 radnika, a u Trebinju (Elektrohercegovina) je višak oko 60 od oko 370 radnika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu