Društvo

CENTAR ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE UPOZORAVA Spalionica opasnog otpada u Zvorniku je prijetnja

Nacrt Studije uticaja na životnu sredinu koji je juče predstavljen u Zvorniku za projekat postrojenja za termički tretman opasnog otpada u ovoj opštini izazvao je ozbiljnu zabrinutost Centra za životnu sredinu zbog, kako tvrde, opasnosti i zagađenja koje ovakvo postrojenje može da prouzrokuje.

CENTAR ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE UPOZORAVA Spalionica opasnog otpada u Zvorniku je prijetnja
FOTO: WIKIPEDIA

U Centru napominu da je izgradnja postrojenja planirana u naselju Karakaj i nalazi se u neposrednoj blizini benzinske pumpe, gasne stanice, dječijeg vrtića i škole. Takođe, naselje koje broji više od 500 kuća nedaleko je od ove lokacije. Na dnevnoj bazi se planira spaljivanje do četiri tone otpada.

-Nacrt studije uticaja na životnu sredinu je dokument koji je podložan dopunama i izmjenama. Javni uvid traje još 30 dana, tako da pozivamo građane da pročitaju studiju i pošalju svoje primjedbe. Međutim, čak i da Nacrt studije uvaži sve komentare, generalno je zabrinjavajuće kako se vodi postupak planiranja ovog objekta. Za najopasnije materije koje spalionice proizvode, gasove dioksine i furane, u našoj državi nemamo instituciju koja bi ih uopšte mjerila. To je samo jedna od bezbroj spornih stavki iz ove studije, ali i iz čitavog projekta ističe Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Dodaje da je potrebno rješavati problem opasnog otpada, ali da moramo biti pažljivi u odabiru tih rješenja.

-Mi smo generalno protiv spalionica, jer nisu dio tzv. cirkularne ekonomije. Naprotiv, postrojenja ovog tipa su izuzetno opasna i veliki su zagađivači životne sredine, zbog toga je važno da se građani uključe, jer je riječ o neposrednom uticaju na kvalitet njihovog života i zdravlja – naglašava Nataša Crnković.

Predstavljanju Nacrta studije uticaja na životnu sredinu koji je izradila firma „ViZ zaštita“ d.o.o. Banjaluka juče su prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koji su javnu raspravu i organizovali, predstavnici opštine Zvornik, firme koja je nabavljač opreme za postrojenje, zainteresovani građani i pored Centra za životnu sredinu, predstavnici nekoliko organizacija iz zvorničke opštine. Predstavnici nosioca projekta, firme „MEDIC – OTP“ d.o.o. nisu se izjašnjavali na javnoj raspravi.

-Stav Sportskog ribolovnog društva “Bistro” Zvornik, prema onome što smo juče čuli jeste da je projekat nepotpun, a posebno nas zabrinjava pitanje nadzor postrojenja, kao i same lokacije. Što  se otpadnih voda tiče, nije navedeno koje su to količine, koje supstance u njima mogu završiti i kakve konkretne štete po ekosistem mogu prouzrokovati. Više od 300.000 građana crpi vodu za vodosnabdijevanje iz rijeke Drine. Ako ijedna čestica opasnih materija uslijed rada postrojenja dospije u tu vodu, to je za nas neprihvatljivo – istakao je Marko Mimić, predsjednik Udruženja SRD „Bistro“.

-Po informacijama koje su juče predstavljene u Zvorniku, upitno je takođe šta će se tačno obrađivati u ovom postrojenju. Jasno je da će riječ najčešće biti o medicinskom otpadu, ali se postavlja pitanje koji se još opasni otpad planira spaljivati na ovoj lokaciji – navodi se u saopštenju Centra za zaštitu životne sredine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu