Društvo

SAMO RIJETKI NISU NIŠTA URADILI Poslodavci su preduzeli OVE MJERE da zaštite radnike od korone

Većina poslodavaca u BiH preduzeli su mnoge mjere kako bi u vrijeme pandemije virusa korona zaštitili radnike, a tek četiri odsto njih nije preduzelo baš nikakve mjere.

Posao kancelarija
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Pokazalo je to, između ostalog, nedavno završeno istraživanje o uticaju virusa korona na posao, koji je proveo tim portala MojPosao.ba.

Tako je u 47 odsto slučajava ta mjera bila upućivanje na rad od kuće, ali su poslodavci preduzeli i neke druge mjere.

U 44 odsto slučajeva za zaposlene su nabavljene zaštitne maske, nešto malo manje 42 odsto, nabavljene su zaštitne rukavice, a u 43 odsto slučajeva nabavljena su sredstva za dezinfekciju.

Ispitanici navode i da su preduzete i mjere kao što je rad u smjenama, skraćeno radno vrijeme i izmijenjeno radno vrijeme po sistemu dva dana rada, pa dva dana odmora ili dan rada, dan odmora.

Pročitajte još

– Mada mnogo ljudi radi od kuće, mnoga zanimanja zahtjevaju odlazak na posao. Ispitanici koji svakodnevno odlaze na posao, njih 55 odsto, osjećaju se nesigurno na radnom mjestu. Kao razloge za brigu navode strah od zaraze virusom korona, uzrokovan nedovoljnim mjerama zaštite na poslu, zatim strah od direktnog kontakta sa drugim ljudima, velikog broja radnika u kompaniji i slično – navode autori istraživanja.

Među ispitanicima koji su još u radnom odnosu, dodaju, ima i onih kojih su morali da koriste godišnji odmor – 13 odsto njih ili da odu na neplaćeno odsustvo, što je reklo osam odsto učesnika istraživanja koje je obuhvatilo oko 2.500 ljudi, od čega je 67 odsto zaposleno, a ostalih 33 odsto bez posla.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu