Politika

Magazinović traži ODGOVOR: Ko kontroliše finansijsko poslovanje vjerskih zajednica u BiH

Poslanik SDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Saša Magazinović, uputio je pitanje o finansijskim kontrolama vjerskih zajednica u BiH.

Saša Magazinović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ko je nadležan za kontrolu finansijskog poslovanja vjerskih zajednica u BiH i kada je posljednji put urađena – glasi Magazinovićevo pitanje, koje je postavljeno ministru finansija BiH Vjekoslavu Bevandi.

– Vjerske zajednice u BiH imaju samostalnost u ostvarivanju prihoda, oslobođene su dažbina i poreza, a mogu sticati prihod bez PDV i poreza, ali i same raspolagati svojom imovinom, iznajmljivati je i koristiti kako hoće, naravno ako im je vraćena – navode u SDP.

Podsjećaju da neke od stavki u Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH izdvajaju da crkve i vjerske zajednice imaju pravo tražiti i primati dobrovoljne priloge u novcu i druge priloge.

– Crkve i vjerske zajednice mogu sticati imovinu u skladu sa zakonom. Crkve i vjerske zajednice posjeduju vlastitu imovinu i imovinska prava kojima slobodno raspolažu i upravljaju – navode u SDP.

Dodaju da se navodi da su crkve i vjerske zajednice, njihove ustanove i preduzeća, u skladu sa zakonom, obavezni su plaćati porez i doprinose na zarade zaposlenih radnika (penzijsko, zdravstveno i invalidsko osiguranje), kao i izvršavati sve druge zakonom propisane obaveze.

– Donacije i prihodi crkava i vjerskih zajednica tretiraće se u skladu sa zakonima i propisima koji se odnose na neprofitabilne, obrazovne i karitativne organizacije. Država se obavezuje regulisati penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje vjerskih službenika posebnim propisom – podsjećaju u SDP.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu