Društvo

LJEKARI PRATE DRUGU REAKCIJU PACIJENTA NA VIRUS Reinfekcija koronom zabilježena u Tuzli

Prvi slučaj reinfekcije virusom korona zabilježen je u Tuzlanskom kantonu, a kako je potvđeno riječ je o pacijentu koji je po drugi put hospitalizovan u kovid bolnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

LJEKARI PRATE DRUGU REAKCIJU PACIJENTA NA VIRUS Reinfekcija koronom zabilježena u Tuzli
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Njegovo stanje i drugu reakciju na virus ljekari pomno prate, s nepoznanicom da li je on infektivan.

Korona virus je još uvijek velika nepoznanica za stručnjake iz oblasti medicine širom svijeta, a istraživači pokušavaju doći do adekvatnih informacija u segmentu njegovog djelovanja na ljudski organizam, posljedica koje infekcija ostavlja te dužinu trajanja antitijela. Sada se nameće i istraživanje na ponašanje virusa u slučajevima reinfekcije.

Kako je za Kliks potvrdio direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović, trenutno je u Kovid bolnici hospitaliovan pacijent kod kojeg je potvrđena reinfekcija virusom.

– Riječ je o pacijentu koji je dva puta hospitalizovan u našoj Klinici za zarazne bolesti, a još ovakvih slučajeva je zabilježeno u BiH. Sada je sa imunološke strane potrebno utvrditi o čemu se radi – rekao je Jusufović i dodao da je prvi put nakon značajno popravljenog stanja i kontrolnog negativnog PCR testa pacijent otpušten kući.

– Međutim, nakon izvjesnog vremena ponovo je hospitalizovan kao pozitivan. To znači da još nismo u potpunosti sigurno kakav imunitet korona virus ostavlja nakon preležane bolesti – dodao je Jusufović.

Da li je ovaj pacijent infektivan, odnosno da li može prenijeti zarazu na druge te koliko je reinfekcija opasna po njegov organizam trenutno je pod znakom pitanja.

– U svijetu, pa tako i kod nas još uvijek nije utvrđeno da li je i koliko pacijent infektivan. Teoretski to može biti ukoliko ima novi genotip virusa, kao što su slučajevi kod gripe. Njegovo liječenje trenutno je u toku i mi imamo otvorene sve opcije jer ne znamo prirodu bolesti. Na kraju može imati blažu, ali i težu sliku i na sva pitanja odgovore treba sačekati nakon završetka drugog liječenja – rekao je Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti u Tuzli u okviru koje je i formirana Kovid bolnica.

Stanje pacijenta trenutno je stabilno, a tuzlanski ljekari ga pomno prate, piše Kliks.

– Mi prema njemu postupamo kao da je infektivan i to radimo zbog zaštite drugih pacijenta i osoblja. Takođe, shodno broju pozitivnih pacijenata mi očekujemo da će biti novih reinfekcija u narednom periodu – dodao je Ahmetagić.

U kovid bolnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno se nalazi 36 pacijenta kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom, dok je šest priključeno na respirator u Respiratornom centru Klinike za plućne bolesti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu