Svijet

"ZAPLIJENILI JE ISTRAŽIOCI" Navaljni traži od Moskve da preda njegovu odjeću kao DOKAZ

Odjeću kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog u kojoj je 20. avgusta hospitalizovan u bolnici u Omsku, zaplijenili su istražioci, saopštilo je danas Zdravstveno odeljenje Omska.

"ZAPLIJENILI JE ISTRAŽIOCI" Navaljni traži od Moskve da preda njegovu odjeću kao DOKAZ
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Istražioci su zaplijenili odjeću Navaljnog tokom predistražne inspekcije i mi nismo upoznati sa njenom sudbinom, saopštila je pres služba Zdravstvenog odeljenja, prenio je TASS.

Ovo je stvar organa za sprovođenja zakona i istrage, a ne Ministarstva zdravlja ili administracije bolnice, navela je pres služba Zdravstvenog odjeljenja.

Navaljni je ranije danas zatražio od ruskih vlasti da predaju odjeću u kojoj je bio kada je prošlog mjeseca pao u komu i optužio Moskvu za uskraćivanje važnog dokaza u njegovom slučaju.

Navaljni je rekao da mu je oduzeta odjeća prije nego što je prebačen u Njemačku na liječenje iz Sibira nakon što mu je pozlilo na domaćem letu, prenio je Rojters.

Njemačka je saopštila da su testovi izvršeni u tri zemlje utvrdili da je Navaljni otrovan nervnim agensom “novičok” zbog čega je Zapad zahtjevao objašnjenje iz Rusije.

– Prije nego što su dozvolili da me odvedu u Njemačku, oni su skinuli svu odjeću sa mene i poslali me potpuno nagog – napisao je Navaljni na svom vebsajtu.

S obzirom da je “Novičok” pronađen na mom tijelu i da je veoma verovatna infekcija kontaktom, moja odjeća je vrlo važan dokaz – smatra on.

Rusija je saopštila da joj je potreban veći broj dokaza da bi pokrenula formalnu krivičnu istragu o slučaju Navaljni i zatražila od Njemačke da joj preda medicinske podatke kako bi mogla da ih razmotri.

Ona je umesto istragu, pokrenula predistražne radnje koje traju 30 dana, a koje, prema riječima Navaljnog služe da se sakriju važni dokazi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu