Hronika

MAJKA OSUMNJIČENA ZA UBISTVO BEBE Radmila koja je umrla u zatvoru, tu se i porodila

Pritvorenica Radmila M. (34) preminula je sinoć u Okružnom zatvoru u Beogradu.

pritvor
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Riječ je o ženi iz sela Petlovača kod Šapca, osumnjičenoj za smrt petomjesečnog sina K. M, koja je priznala šta je uradila istražnim organima nakon što je tvrdila da je dijete pronašla mrtvo u kolicima.

Priča o tragediji porodice najprije je dospjela u javnost u aprilu prošle godine, kada je 20. u mjesecu petomjesečna beba K. M. preminuo. Kako je majka tada rekla, bebu je prethodno nahranila i ostavila u kolicima da spava. Kasnije je navodno shvatila da je mrtva.

Kako je pisao Telegraf, porodica je bila duboko pogođena smrću dječaka. On je, naime, prevremeno rođen sa zdravstvenim problemima, i to nakon što se porodica oporavljala od prethodnog gubitka.

Ni dva kilograma nije imao, pa je prebačen na Institut za neonatologiju u Beogradu. Tamo se liječio dva i po mjeseca, a otkako su ga donijeli kući, zaboravili su na sve muke poslije rođenja. Bio je razdragana, umiljata i vesela beba, svi su ga pazili, igrali se sa njim. Lijepo je napredovao, rečeno je prije godinu i po dana.

– U Beogradu su ga liječili od trinaest bolesti. Imao je i sepsu, ali su ljekari uspjeli da ga spasu. Otpustili su ga i rekli nam da ima šum na srcu, aritmiju i da nešto nije u redu sa štitnom žlijezdom. Sutra smo imali zakazanu kontrolu, a mi ćemo ga sutra sahraniti – rekla je tada preminula majka Radmila.

Radmila M. i njen suprug Saša M. prethodno su na porođaju izgubili muško dijete.

– To smo teško preživjeli i mnogo smo se radovali kada se Kristijan rodio. Sin i snajka imaju dvoje djece i htjeli su još, Bog je dao da se izvuče jer se rodio prije vremena, bio je nejak, ali sudbina im ne da pa ne da – objasnio je djed Milan kroz šta je porodica prošla.

Bebe
FOTO: FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Majka Radmila: Pripremila sam flašicu, poslije je zaspao

Majka Radmila govorila je za medije o tome šta je prethodilo smrti dječaka. Najprije je kako je rekla prije nego što je podignuta optužnica za teško ubistvo, pripremila hranu. To se navodno desilo uveče oko pola deset.

– Pojeo je dvadesetak grama mlijeka iz flašice i kada je podrignuo, spustila sam ga u kolica. Nisam se ni minut okrenula od njega, on je već zaspao – rekla je majka navodeći pretpostavku da je upravo tada preminuo, te da nije uspjela da ga probudi.

Odnijeli su dijete u Dom zdravlja u Prnjavoru gdje je ljekar rekao da je mrtvo. Kolima hitne pomoći je prebačeno u Šabac, gdje je urađena obdukcija. Nedvosmisleno je utvrđeno da se dijete nije samo ugušio, a u predistražnom postupku, Radmila je ispričala šta je uradila. Međutim, nakon toga osporavala je svoj iskaz.

Ljekari su u izvještaju na licu mjesta napisali da je beba primljena bez respiracije, palpabilnih pulseva, hladne periferije, sa mrtvačkim mrljama, nereaktivnim zenicama, EKG je pokazao ravnu liniju, iz usta i nosa se cijedio zgrušan mliječni sadržaj sa sukrvicom.

Pročitajte još

Dejčak sahranjen 23. aprila

Dan nakon što je informacija o tragičnoj smrti djeteta dospjela u javnost, dječak je sahranjen.

Tada je pokopana i posljednja nada mladih roditelja da će rođenjem K.M. zaliječiti stare rane i da su, iako žive u teškoj sirotinji, za njih stigli bolji dani. Tek su počeli da grade svoje porodično gnijezdo kada su jesenas u Petlovači kupili kuću koja je u požaru izgorjela do temelja. Počeli su da sređuju svoj dom, ako se tako uopšte može nazvati ruina od zidova i bez krova. Imali su novca tek da urede jednu sobu. U toj teskobi od šesnaest kvadrata ima mjesta za krevet, sto i stolice. U njoj svi spavaju i jedu, u njoj je mali Kristijan, umjesto u krevecu spavao u kolicima smještenim u jednom ćošku.

– Pošteni su ljudi, nikoga oni nisu prevarili i nikome nisu ostali dužni. Djeca im idu u školu, čista su i uredna, vidi se da majka Radmila lijepo brine o njima. Saša je baš vrijedan, radi sve što mu se ponudi, ne odbija ni jedan posao da bi prehranio porodicu i sređivao tu kuću u koju su se uselili – rekli su ljudi u Petlovači.

Više javno tužilaštvo u Šapcu protiv majke Radmile podiglo je protiv optužnicu za teško ubistvo.

Imala je još dvoje djece sa Sašom M. od 10 i 17 godina, i sina iz prvog braka od 16 godina. Posljednji put se porodila u zatvoru prije nekoliko mjeseci, a dijete je Centar za socijalni rad smjestio u hraniteljsku porodicu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu