Banjaluka

Obilježavanje SVJETSKOG DANA REANIMACIJE: U tri koraka možete nekome SPASITI ŽIVOT

Pod motom  “Tvoje ruke mogu spasiti život” građani Banjaluke će u subotu imati priliku da praktično nauče kako pomoći nekome u nesreći, do dolaska hitne medicinske pomoći.

Obilježavanje SVJETSKOG DANA REANIMACIJE: U tri koraka možete nekome SPASITI ŽIVOT
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Resuscitacioni savjet Republike Srpske provodi kampanju obilježavanja Svjetskog dana reanimacije, kako bi se podigla svijest stanovništva o značaju ranog prepoznavanja srčanog  zastoja i započinjanja reanimacije ako se zadese na mjestu nesreće, sve do dolaska hitne pomoći. Cilj je da se stopa preživljavanja i kvaliteta života unesrećenih nakon reanimacije podigne na što veći nivo.

U sklopu kampanje će biti održane radionice na kojima će građani imati priliku da praktično nauče kako pokrenuti srce u tri jednostavna koraka: provjera – poziv – kompresije.

Trg Krajine

Centralna manifestacija će biti održana u subotu, sa početkom u 12 sati na Trgu Krajine.

– Pokušaćemo naučiti građane kako u tri koraka da spasu nekome život: kako da prepoznaju gubitak svijesti i potrebu za reanimacijom, tri ključne stvari koje treba da kažu hitnoj kada pozovu za pomoć, i od vitalnog značaja – da započnu što prije kompresiju grudnog koša. Jako je bitno da očevidac nesreće započne kompresiju, jer je u tom slučaju za 70 odsto veća vjerovatnoća da će unesrećeni preživjeti – poručila je predsjednica Resuscitacionog savjeta Biljana Ćurguz.

Podršku kampanji na Trgu Krajine daće i članovi vatrogasnih jedinica, Speleološko društvo “Ponir”, Srednja medicinska škola Banjaluka, te predstavnici zdravstvenih ustanova širom Srpske. Osim simulacije nesrećnog slučaja, biće obezbijeđeno i 10 lutki za edukaciju prolaznika.

Osnove

Biljana Ćurguz napominje da ljudi vremenom zaborave osnove prve pomoći, a često ne znaju ni gdje im se nalazi kutija prve pomoći.

– U našem zakonu nigdje nije propisano obnavljanje tog znanja. Optimalno bi bilo da se već u osnovne škole uvedu neke osnove prve pomoći, kao što su – kako prepoznati da treba zvati hitnu. Dešava se u školskom dvorištu da djeca padnu, izgube svijest, da im se tokom užine neki komad hrane zaglavi u disajnim putevima ili se posijeku na flašu i jako je bitno da oni tog momenta znaju šta će uraditi, na primjer, okretanje na bok ili zaustavljanje krvarenja, te da odmah zovu hitnu pomoć – pojasnila je ona.

Plan im je, kaže, da u budućnosti rade s djecom u školama, ali da su ove aktivnosti trenutno stopirane zbog pandemije virusa korona.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu