Kultura

ZA LJUBITELJE DOBROG ZVUKA Ubuntu Gitarfest u Banjaluci okuplja vrhunske gitariste

Dosad najveći projekat Asocijacije gitarista “102 žice”, Ubuntu Guitarfest Banjaluka, održaće se po drugi put 20. i 21. decembra ove godine.

ZA LJUBITELJE DOBROG ZVUKA Ubuntu Gitarfest u Banjaluci okuplja vrhunske gitariste
FOTO: BANSKI DVOR

Ubuntu Gitarfest je jedinstven događaj koji promoviše gitarski zvuk. Kao takav namijenjen je i širokoj publici i vrhunskim gitaristima, i pedagozima i njihovim učenicima i studentima, kao i graditeljima gitare.

Da bi svi oni našli svoju „gitarsku nišu“, program Festivala osmišljen je raznoliko, sa bogatim koncertnim programom, takmičenjem mladih gitarista, majstorskim radionicama, predavanjima na različite teme, te prezentacijama instrumenata graditelja iz BiH i regiona.

– Budući da je 2020. godina specifična i puna ograničenja zbog epidemije korona virusa, Festival će ostati uskraćen za dio planiranih aktivnosti, ali vrhunski koncertni doživljaj i majstorske radionice za učenike i studente neće izostati – rekli su organizatori.

Centralni događaj predstavlja večernji koncert Slobodana Milivojevića (SRB), docenta na Fakultetu umjetnosti u Nišu, dok će se prvog dana Festivala na matine koncertu, predstaviti mladi umjetnici iz BiH, Vedran Vujica i Nikola Jelačić.

– Majstorske radionice su poseban vid gitarske obuke, pri kojoj gitarista sat vremena provede sa polaznikom, sluša njegovo sviranje i pomaže mu da svoj muzički izraz unaprijedi – objasnili su.

Radionice će držati Slobodan Milivojević, docent na Fakultetu umjetnosti u Nišu, Đani Šehu, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Dejan Brkić, profesor u JU Muzička škola „Vlado Milošević“ Banjaluka i Nataša Jokić, vanredni profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

– Ubuntu je riječ afričkog porijekla koja predstavlja filozofiju života u kojoj je zajedništvo osnova za životni napredak svakog pojedinca i društva u cjelini. Nijedan čovjek ne može da se ostvari živeći sam, odvojen od zajednice. Ostvaruje se i napreduje samo u društvu. Kad svojim radom čini život zajednice boljim, i njegov život time postaje bolji. Festival dijeli istu viziju. Ovdje se tokom dva dana susreću ljudi iz gitarskog svijeta koji sarađujući utiču jedni na druge, a potom i na publiku, čineći tako našu zajednicu boljim mjestom za život – kažu organizatori.

Festival je u programske svrhe ostvario saradnju sa KC Banski dvor i JU Muzička škola „Vlado Milošević“.

Programski sadržaj prvog dana festivala biće u cjelosti realizovan u prostorijama škole, a drugog dana u prostorijama KC Banski dvor.

– Gitarska umjetnička i klasična muzika ima dosta poklonika, a veliki broj među njima je muzički obrazovan. Za tu publiku biće priređen festivalski događaj na kome će nastupati eminentni naši i inostrani gitaristi – dodaju.

Da bi se Festival održao i postao tradicionalan, posebna pažnja je posvećena profesionalnim gitaristima, studentima i učenicima gitare, i to organizovanjem masterklasova, takmičenja, predavanja i promocije gitare kao instrumenta. Ove godine sa manjim brojem aktivnosti zbog epidemiološke situacije.

O Asocijaciji gitarista “102 žice”

Asocijacija gitarista 102 žice okuplja gitariste, nastavnike i profesore gitare. Osnovana je 2015. u Banjaluci. Asocijacija promoviše umjetničku muziku koncertnim, pedagoškim i naučnim djelovanjem, doprinosi raznolikosti kulturne i umjetničke ponude, te omogućuje stručno usavršavanje svim učenicima i studentima gitare, kao i profesionalnim gitaristima. Proistekla je iz djelovanja Orkestra 102 gitarske žice koji okuplja gitariste iz Bihaća, Prijedora i Banjaluke. Prvi koncert Orkestra održan je u Bihaću, juna 2014, a potom i u Prijedoru i Banjaluci. Tokom naredne tri godine realizovano je nekoliko koncertnih projekata širom BiH. Posljednji koncert održan je na Sarajevo International Guitar Festivalu, u aprilu 2017. Poslije toga Asocijacija je realizovala i projekat decentralizacije kulture pod nazivom Muzičko putovanje, koji je sproveo gitarski trio Volante. Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu