Zabava

Kako se nekadašnja tin zvijezda slomila: Ključni momenti u dokumentarcu o Britni Spirs

Dokumentarac o Britni Spirs “Framing Britney Spears” uspijeva tek zagrebati površinu kompleksnog odnosa koji otac Džejmi ima nad Britni i njezinom imovinom, ali jako dobro objašnjava šta je dovelo Britni do tačke pucanja.

Kako se nekadašnja tin zvijezda slomila: Ključni momenti u dokumentarcu o Britni Spirs
FOTO: PAUL BUCK/EPA

Za film je intervjuisan jedan od paparaca koji je pratio Britni u stopu početkom 2000., koji je bio tamo tokom neslavnog sloma prilikom kojeg je obrijala glavu, paparaco kojeg je napala kišobranom, prenosi Story.

Napokon saznajemo i pozadinu priče – dokumentirani nasrtaj kišobranom dogodio se kada su je fotografi pratili do kuće njezina bivšeg supruga Kevina Federlajna, koji joj je odbio zahtjev da vidi svoje sinove, što ju je, očekivano rastužilo i naljutilo. A onda su još paparaci pokušavali isprovocirati neku reakciju. I dobili je. I zaradili bogatstvo na fotografijama gdje napada njihov automobila. Paparaci nisu posustajali jer su za ekskluzivne fotografije u ono vrijeme mogli dobiti i do milion dolara, ne obazirući se na poslljedice koje to ostavlja na njihovim metama, a tadašnji urednik jednog od tabloida branio se tvrdnjom da s takvim fotografijama raste prodaja novina. Što to govori o nama kao društvu?

Seksizam naš svagdašnji

Od početka karijere Britni je njegovala imidž djevice, čak i u ozbiljnoj vezi s Džastinom. Puritanski mentalitet koji istovremeno očekuje da bude seksi vamp na bini i čedna djevojka kod kuće jedva je dočekao da njezin ugled bude okalja’, a blaćenje imidža pop princeze podsticali su TV voditelji svojim eksplicitnim komentarima, pitanjima upućenim Timberlejku o njihovom seksualnom životu (nakon prekida!) koja je on spremno dočekao, a i djelimično izgradio svoju solo karijeru na osvetoljubivim hitovima poput “Cry Me a River” s aluzijama na Britni. Zahvaljujući dvostrukim mjerilima patrijarhata, njegova je popularnost rasla, dok je njena proporcionalno opadala.

Sposobna za rad, ali ne i za samostalan život?

2008. otac Britni Spirs Džejmi, liječeni alkoholičar i relativno neprisutna figura u njezinu dotadašnjem životu podnio je zahtjev za starateljstvo nad svojom kćeri koja se očito borila s ružnim stranama slave, nasrtajima medija koji su je prikazivali kao nesposobnu majku, razvodom i izgubljenom bitkom za starateljstvo nad sinovima. Njezina majka Lin u svojoj je knjizi napisala kako misli da joj je kći patila od postporođajne depresije, ali zašto nije uskočila u pomoć, nije pojašnjeno. Usprkos Britninim  protestima i želji dastarateljstvo i upravljanje njezinim životom i biznisom preuzme bilo ko drugi osim njezina oca, Džejmi dobija pravnu bitku i preuzima kontrolu. U prvoj godini, Britni se vratila na binu, a MTV je snimao uvid u privatni život zvijezde koji jasno pokazuje njihov disfunkcionalan odnos, Britnino sprdanje s očevom strogošću i priznanje da je nitko ne sluša. Svi su čuli, ali niko je ni tada nije poslušao. Snima novi album, ide na turneje, dobija rezidenciju u Las Vegasu i zarađuje po milion dolara sedmično. Zaista zadivljujuće za nekog tko je navodno nesposoban za samostalan život i odluke.

Fanovi nastupaju

Jačanje popularnosti društvenih mreža rezultiralo je mogućnošću da zvijezde budu kreatori vlastitog imidža i medijskog sadržaja, a Britni Instagram profil neki su fanovi počeli tako religiozno pratiti i secirati. Tako je nastao podkast “Britney’s Gram” koji je u svakom postu tražio skrivene poruke o njenom psihičkom stanju, a kada nekoliko dana nije bilo objava započeli su pokret #FreeBritney. Čini se da su se iz obožavatelja prometnuli u spasitelje koji su pokrenuli promjenu diskursa u medijima, propitivali legalnost starateljstva koje svima uključenima donosi finansijsku dobit, nauštrb osobe koje bi prema zakonu trebali štititi.

Vrijeme promjena

Pritisak javnosti opet je učinio svoje, ali sada djeluje da se te promjene kreću u drugom smjeru, povoljnijem za Britni. Pjevačica se uspjela izboriti da se, uz oca, o njezinom bogatstvu brine i banka. Ipak, pravna borba nije gotova, kao ni ona društvena. Ali, barem su važna pitanja o oličnim slobodama, percepciji žena u medijima, krivici medija za psihičko stanje zvijezda i diskurs kakav ćemo voditi u budućnosti došla na dnevni red.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu